Počela predizborna utrka u Francuskoj

Francuski građani na predizbornim skupovima posljednjih dana davali su podršku svojim kandidatima (AFP)

Ustavno vijeće potvrdilo je deset kandidatura za prvi krug francuskih predsjedničkih izbora raspisanih za 22. april, rekao je u ponedjeljak predsjednik vijeća Jean-Louis Debre.

Predsjednik na odlasku Nicolas Sarkozy, socijalistički kandidat Francois Hollande, čelnica krajnje desnice Marine Le Pen i centrist Francois Bayrou ispunili su uvjete za kandidaturu.

Kandidat radikalne ljevice Jean-Luc Melenchon, Eva Joly iz stranke zelenih, suverenist Nicolas Dupont-Aignan, trockisti Nathalie Arthaud (Radnička borba) i Philippe Poutou (Nova antikapitalistička stranka), te neovisni kandidat Jacques Cheminade, također su kvalificirani za predsjedničku utrku.

De Villepin ispao

Ti su kandidati u petak uspjeli prikupiti i predati Ustavnom vijeću 500 potpisa zastupnika koji su provjereni i potvrđeni.

Službeno, predizborna utrka počinje u utorak. U audiovizuelnim medijima svi će kandidati biti jednako vremenski zastupljeni.

Pažnju javnosti izazvalo je ispadanje iz utrke bivšeg premijera desnice Dominiquea de Villepina, koji je još koncem prošle sedmice objavio da nije uspio prikupiti 500 potpisa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO