Kubanske vlasti hapse disidente

Policija je rastjerala skup 'Žena u bijelom' (AP)

Kubanske vlasti privele su u Havani tokom vikenda oko 70 pripadnica disidentske grupe “Žene u bijelom” i još 12 u drugim dijelovima zemlje, uoči najavljene posjete poglavara Rimokatoličke crkve pape Benedikta XVI Kubi krajem marta, saopćio je aktivista za ljudska prava Elizardo Sanchez.

Pripadnica “Žena u bijelom” Magaly Norvis Otero Suarez izjavila je za Reuters da je 16 žena privedeno u subotu uvečer kada su pokušale organizirati marš u centru Havane.

Još 36 privedeno je u nedjelju ujutro, dok su se spremale krenuti na misu u crkvi Santa Rita i zatim se pridružiti mirnom protestnom maršu koji se kretao Petom avenijom do glavnog bulevara Miramar.

Šesnaest žena privedeno je kada su pokušale organizirati marš u centru Havane.

“Žene u bijelom” su se okupile u domu pokojne liderke Laure Pollan da bi obilježile godišnjicu hapšenja 75 vladinih disidenata u martu 2003. godine, što je bio povod za njihovo organiziranje, rekla je Otero.

Istjerani iz crkve

Grupa disidenata postala je aktivnija u Havani uoči posjete rimokatoličkog poglavara Meksiku i Kubi od 26. do 28. marta.

Te žene i majke i ranije su se borile za oslobađanje političkih zatvorenika na Kubi, da bi neke od njih bile osuđene na robiju i puštene na slobodu najvećim dijelom zbog posredovanja Katoličke crkve 2010. godine, kada je ukupno 130 političkih zatvorenika oslobođeno.

Na Kubi se oko 10 posto stanovništva izjašnjava kao katolici.

U četvrtak je policija iz jedne crkve u Havani istjerala 13 disidenata, koji su ondje proveli 48 sati, pozivajući papu da tokom posjete zatraži od domaćih vlasti više političkih sloboda.

Policija je intervenirala na zahtjev nadbiskupa Havane Jaimea Ortege.

“Žene u bijelom” su pokrenule aktivnosti uoči posjete pape Benedikta XVI Kubi od 26. do 28. marta, zemlji gdje se oko 10 posto stanovništva izjašnjava kao katolici i gdje se, poslije višedecenijskog ateizma, kubanski režim počinje otvarati i uspostavljati bolje odnose, prije svega s Katoličkom, ali i drugim crkvama.

Izvor: Agencije


Povezane

Trinaest disidenta nastavilo je mirnu okupaciju jedne crkve u Havani tražeći političko otvaranje uoči papina dolaska.

Published On 15 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO