Komemoracije ubijenim u francuskoj školi

Francuzi su u ponedjeljak navečer cvijećem i dječijim igračkama ostavljenim ispred škole odavali počast žrtvama napada (AP)

Škole širom Francuske održale su minutu šutnje u znak sjećanja na četiri žrtve koje je u jevrejskoj školi u Tuluzu ubio naoružani muškarac, a istražitelji sumnjaju kako je riječ o posljednjem u nizu ubistava na rasnoj osnovi.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predvodio je komemoraciju u centralnoj pariškoj školi prije obraćanja maloj grupi djece u dvorištu u utorak.

„Ova djeca su imala tri, šest i osam godina. Ubica je proganjao malu djevojčicu. Ovo je ozbiljna stvar. Toliko ozbiljna da je cijela republika zabrinuta. Vaši nastavnici, vaše porodice i vi“, rekao je Sarkozy.

U Tuluzu, porodice i prijatelji su žalili dok su tijela troje djece i rabina počela put iz jevrejske škole do Izraela gdje će biti sahranjeni. Troje djece su bila francusko-izraelski državljani.

Dva crna vozila odvukla su tijela iz škole Ozar Hatorah do obližnjeg aerodroma gdje će vojnim avionom biti prebačena u Pariz, a potom komercijalnim letom u Tel Aviv.

Rodbina i prijatelji su se okupili u školi u gradu na jugozapadu Francuske kako bi ispratili odlazak tijela 30-godišnjeg rabina Jonathana Sandlera, njegovih sinova Arieha i Gabriela, te sedmogodišnje Miriam Monsonego.

Francuska policija u ponedjeljak je počela veliku potragu nakon pucnjave u regiji gdje je obavljen najviši nivo sigurnosne uzbune.

Ubica nosio kameru

Više od 100 policajaca su poslati u područje u potrazi za ubicom koji je također i prvi osumnjičeni za ubistva tri vojnika u dva odvojena napada prošle sedmice.

Dok su hiljade osoba bile na bdijenjima žrtvama, policijski izvor je za agenciju AFP u ponedjeljak navečer kazao kako su isto oružje i isti ukradeni skuter korišteni u sva tri napada.

Sva tri napada je izveo vozač jakog skudera tamnih boja, koji je koristio oružje kalibra 45 i za koga su svjedoci kazali kako je iz neposredne blizine, mirno ubio svoje žrtve.

Napadač je također snimio napad sa kamerom za ekstremne sportove, zaljepljenom na grudima, kazao je ministar unutrašnjih poslova Francuske Claude Gueant.

„Svjedoci su vidjeli malu videokameru oko vrata ubice. Još ne znam da li je išta snimljeno“, rekao je Gueant za radio Europe 1 u utorak.

Al Jazeerina novinarka Jacky Rowland, koja se javila iz Tuluza, kazala je kako vlasti smatraju da je napadač snimio ubistva kako bi „povećao svoj profil“.

Norvežanin Anders Behring Breivik, koji je prošlog jula ubio 77 osoba, većinom djece, savjetovao je sve one koji žele izvesti slična ubistva, da snimaju svoje zločine ovakvom kamerom.

„Ova veoma mala i laka terenska kamera se može koristiti za dokumentiranje vaše operacije“, Breivik je napisao na svom manifestu na internetu koji je objavio netom prije zločina.

Policajci zaduženi za istragu smatraju da trag vodi do islamista i ekstremnih desničara, ali ne isključuju druge mogućnosti, rekao je izvor blizak istrazi.

„Istraga upućuje na dva traga: islamistički i ekstremnodesničarski”, rekao je taj izvor.

Mobilizacija svih službi

Nakon sastanka s čelnicima policijske uprave, Gueant je obećao “mobilizaciju svih službi kako bi se ušlo u trag ubici i zaštitile jevrejske ustanove (…) i sve školske ustanove”.

Ubica na skuteru, od kojeg Francuska strahuje pošto je u razdoblju od osam dana ubio djecu u jevrejskoj školi i vojnike, ima profil serijskog ubice koji si umišlja da “ima misiju”, koji se vodi “ratnom” logikom i čiji su zločini sve “ubojitiji”, ocjenjuju kriminalisti i stručnjaci.

“Serijski snajperist”, paranoični rasist iz redova krajnje desnice, koji si je umislio da ima “misiju”, neuravnotežena osoba “bez ideologije”: sve se pretpostavke iznose kako bi se pokušao izraditi psihološki profil ubice koji je sportski tip, djeluje sam, dobro barata oružjem i bira svoje žrtve.

Ubica na skuteru prvo je napao vojnike muslimane iz zemalja Magreba i njihovog kolegu crnca, a zatim i jevrejsku školu.

„On je odlučan, hladnokrvan i ubija svaki četvrti dan. Možda je vojnik ili pripadnik paravojske, aktivan ili umirovljen, motiviran “željom za uništenjem nekih skupina ljudi”, rekao je bivši policajac Jean-Francois Abgrall.

Svaki napad je „sve ubojitiji“, rekao je taj kriminalistički analitičar, koji misli da je riječ o „osobi koja je krenula u vojni pohod“.

Forenzički psihijatar Roland Coutanceau misli da je najvjerovatnije riječ o “terorizmu svedenom na samo jednog čovjeka”, bez obzira je li on rasist ili ne.

Možda imamo posla s “psihičkim bolesnikom poput ubojice iz Osla (Breivik)”, dodaje Coutanceau.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U pucnjavi koja se dogodila ispred jevrejske srednje škole u Tuluzu, na jugu Francuske, poginule su četiri osobe, a jedna je povrijeđena. Napad se dogodio uoči početka nastave. Muškarac koji je pucao pobjegao je sa mjesta događaja na skuteru, saopćili su policijski zvaničnici. Sličan zločin se desio u istom regionu prošle nedjelje, kada su u […]

Published On 19 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO