Izraelac pružio Irancima ruku prijateljstva

"Iranci, nikada nećemo bombardirati vašu zemlju, mi vas volimo", poručio je Edry putem Facebooka (Pushpin Mehina)

U jeku izraelskih upozorenja Iranu zbog njegovog nuklearnog programa, jedan Izraelac pokrenuo je putem Facebooka kampanju “Iranci mi vas volimo” i dobio pozitivne odgovore koji su čak i njega iznenadili.

Peresova čestitka

Predsjednik Izraela Shimon Peres čestitkao je Irancima perzijsku Novu godinu, poželivši mir i koegzistenciju, uprkos napestosti zbog razvoja iranskog nuklearnog programa.

Peres je apelirao na iranske lidere da ne prijete nikome i da ne nagnaju svoju “djecu da napuste dom“.

Peres je u radijskom obraćanju govorio najprije farsi, a potom hebrejski, u vrijeme kada izraelski lideri upozoravaju na mogućnost napada na iranska nuklearna postrojenja ako se ne zaustavi razvoj nuklearnog oružja, koji Teheran poriče.

Poruka je emitirana na programu izraelskog radija na farsiju, koji je također popularan u Iranu.

“Iranci, mi vas nećemo bombardirati, mi vas volimo”, napisali su na Facebooku nastavnik Ronny Edry i njegova supruga Michal Tamir u saradnji sa školom za grafički dizajn.

U prvim komentarima nazvan je “glupanom” i “naivčinom”, a zatim je dobio stotine “lajkanja” i odgovora Iranaca u roku od 48 sati.

“Iranskom narodu, majkama, djeci, braći i sestrama. Da bi rat između nas bio moguć, prvo se moramo bojati jedni drugih, mrziti se, a ja vas se ne bojim, ne mrzim vas. Čak vas i ne poznajem. Nijedan Iranac nije mi naudio”, napisao je Edry.

Odgovori Iranaca

“Stalni razgovori o ratu i prijetnjama stvaraju stres i strah”, objasnio je Edry za izraelske medije i rekao da je želio doprijeti do Iranaca, no nije mogao zamisliti da će odgovor stići tako brzo.

Izraelski zvaničnici proteklih mjeseci učestalo spominju mogućnost preventivnog napada na iranska nuklearna postrojenja, a Iran, koji tvrdi da je njegov cilj nuklearna energija, a ne oružje, trpi međunarodne sankcije zbog nedovoljne saradnje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

“Vaše riječi dopiru do nas uprkos cenzuri. Iranski narod, za razliku od režima, ne mrzi nikoga, a najmanje Izraelce … Nikada nismo Izraelce smatrali neprijateljima. Režim ne može dobiti javnu podršku za rat”, napisao je jedan Iranac .

Do nedjelje poslijepodne snimke Iranaca bez lica, preplavile su stranice škole za grafički dizajn Pushpin Mehina te blog “Israel Loves Iran”.

Jedna Iranka, koja je objavila svoju fotografiju sa sunčanim naočalama, napisala je „Mojim izraelskim prijateljima – ja vas ne mrzim, ne želim rat“.

Neimenovani Iranac je napisao: „Zdravo. Pročitao sam neke poruke na vašoj stranici. Tvoje riječi su odlične, ali mislim da znaš kakav je život u Iranu. Slobodan si u svojoj zemlji ali mi ovdje nismo. Ne možemo reći da smo prijatelji s Izraelcima jer je to opasno. Rat je stvar između vlada. Želim svijet bez rata i nadam se da ćemo moći biti dobri prijatelji“.

Izvor: Agencije


Povezane

Na što misli Netanyahu kada govori o “preventivnom ratu Izraela protiv Irana”? Može li Izrael napasti bez odobrenja i podrške SAD-a? Kakvu bi ulogu u sukobu mogao imati Hezbollah i Hamas?  O ovoj temi u novom izdanju emisije Kontekst govore: u Zagrebu profesor na Fakultetu političkih znanosti, dr. Vlatko Cvrtila i politolog Pavle Kalinić, te u […]

Published On 14 Mar 2012

U Bijeloj kući su o iranskom nuklearnom program razgovarali američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Binyamin Netanyahu. Amerikanci žele koristiti diplomatiju i sankcije prije vojnog sukoba na kojeg gledaju kao na posljednju opciju, dok Izraelci smatraju da je bolje bombardirati iranska nuklearna postrojenja nego se pouzdati u pregovore i sankcije.  Prilog Ivice Puljića.

Published On 05 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO