Istočni Timor: Ramos-Horta priznao poraz

Francisco "Lu Olo" Guterres vodi nakon prvog kruga izbora u Istočnom Timoru (Getty Images)

Predsjednik Jose Ramos Horta, koji se neumorno zalagao za nezavisnost Istočnog Timora gotovo četvrt stoljeća i pomogao u formiranju nove nacije, priznao je u ponedjeljak poraz, potvrdivši privremene rezultate.

“U ponoć 19. maja prepustit ću vlast novom predsjedniku, jednom od dvojice kandidata koji će se natjecati u drugom krugu” izbora, predviđenih polovicom aprila, izjavio je Ramos-Horta na konferenciji za medije u Diliju.

Izborna komisija objavila je u nedjelju navečer da je dobitnik Nobelove nagrade za mir eliminiran po završetku prvog kruga predsjedničkih izbora održanih u subotu, prema još uvijek privremenim podacima.


Jose Ramos-Horta [Getty]

Francisco “Lu Olo” Guterres, vođa najjače opozicione stranke Fretiline, vodi nakon prvog kruga sa 28,38 posto glasova te će se u drugom krugu suprotstaviti generalu Tauru Matanu Ruaku, nekadašnjem šefu oružanih snaga i kandidatu vladajućeg lijevog centra, koji je dobio 25,07 posto glasova, objavila je izborna komisija.

“Čestitam pobjednicima”, rekao je 62-godišnji predsjednik, “ali i ljudima koji su me podržavali tokom mog mandata.”

Ramos-Horta je gotovo pola života proveo u progonstvu.

Lobirao je diljem svijeta u korist nezavisnosti Istočnog Timora od Indonezije.

On i njegov sunarodnjak biskup Carlos Belo dobili su 1996. godine Nobelovu nagradu za mir.

Nakon što je nova nacija rođena 2002. godine, Ramos-Horta je vršio funkciju ministra vanjskih poslova.

Potom je u vrijeme protesta i nasilja obavljao dužnost ministra finansija, da bi 2007. godine bio izabran za predsjednika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO