Egipat: Oslobođen brat vođe Al-Kaide

Ayman al-Zawahiri: Imenovan za nasljednika Osame bin Ladena (Reuters)

Egipatski vojni sud oslobodio je u ponedjeljak Mohammeda al-Zawahirija, brata vođe Al-Kaide, osuđenog na smrt na prvom suđenju zbog planiranja atentata, rekli su njegov advokat i sin za agenciju France Presse.

Sud je oslobodio i Mohammeda Islamboulija, koji je također bio osuđen na smrt po istoj tački optužnice.

Islamboulijev brat Khaled je ubio egipatskog predsjednika Anwara al-Sadata 1981. godine.

„Hvala Bogu, proglašen je nevinim“, kazao je Zawahiri telefonom nakon pročitane presude.

Al-Zawahiri je uhapšen 1999. u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a onda je izručen egipatskim vlastima i zatvoren.

„Očekujemo da će biti pušten na slobodu u narednim danima“, kazao je njegov advokat Kamel Mandur.

Osuđeni u odsutnosti

Zawahiri i Islambouli su 1998. osuđeni u odsutnosti zbog toga što su polazili obuku u Albaniji i planirali napade u Egiptu.

Al-Zawahiri je uhapšen 1999. u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a onda je izručen egipatskim vlastima i zatvoren.

Pušten je u martu 2011., mjesec dana nakon pada režima predsjednika Hosnija Mubaraka, kao i desetine političkih zatvorenika, prema odluci Vrhovnog vijeća oružanih snaga, koje vlada u Egiptu nakon Mubarakova odlaska.

No nekoliko dana poslije ipak je vraćen u zatvor, a egipatski vojni sud je 28. juna pristao ponoviti suđenje, pošto se optuženik žalio.

Islambouli se lani vratio iz egzila u Iranu, kao i drugi islamistički aktivisti koji su se htjeli vratiti u Egipat nakon Mubarakova odlaska.

Al-Kaida je u junu 2011. objavila da je njen drugi čovjek Ayman al-Zawahiri imenovan za nasljednika Osame bin Ladena, kojega su početkom maja u Pakistanu ubili američki specijalci.

Oslobođeni i drugi aktivisti

Islambouli se lani vratio iz egzila u Iranu, kao i drugi islamistički aktivisti koji su se htjeli vratiti u Egipat nakon Mubarakova odlaska.

Oslobađajuća presuda izrečena u ponedjeljak odnosi se i na druge bivše islamističke aktiviste, rekao je Mandur, među kojima su Sayyed Imam Fadl, nekadašnji duhovni vođa Egipatskog islamističkog džihada i mentor Aymana al-Zawahirija.

Kao i drugi oslobođenici, Fadl se krajem 90-ih odrekao nasilja.

Otkako vojno vijeće vlada zemljom, oslobođeni su i drugi aktivisti kao što je Abud al-Zumor, nekadašnji pripadnik Džama Islamije, organizacije koja je umiješana u napad na Sadata. Zumor je nakon toga osnovao stranku koja je zastupljena u egipatskom parlamentu u kojemu većinu imaju islamisti.

Izvor: Agencije
 


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO