Smrt od gladi prijeti hiljadama Sudanaca

Hiljade osoba iz sudanske pogranične regije Južni Kordofan napustile su domove i pobjegle u obližnje planine zbog straha da bi napadi sudanskih snaga mogli razoriti kompletna sela.

Al Jazeerin reporter Peter Greste dobio je pristup udaljenoj regiji i dokumentirao dokaze od uništenim selima i usjevima te razgovarao s ljudima, koji su rekli kako su pobjegli zbog straha da bi bili ubijeni da su ostali.

Sudanske snage se optužuju kako namjerno napadaju civile u Južnom Kordofanu tokom višemjesečne kampanje, u koju su uključeni zračni udari, te za vojničko pustošenje sela.

Stanovnici Južnog Kordofana optužuju sudanske snage da su pokrenule namjernu kampanju bombardiranja i izgladnjivanja.

Vlada u Kartumu okrivljuje separatističke borce Sudanskog pokreta za narodno oslobađanje (SPLM) za nasilje i tvrdi kako je ove grupa grupa povezana s Južnim Sudanom, koji je izborio nezavisnog prošle godine.

No, neki stanovnici Južnog Kordofana optužuju sudanske snage da su pokrenule namjernu kampanju bombardiranja i izgladnjivanja, dok Ujedinjeni narodi (UN) optužuju vlasti Sudana da blokira dostavu hrane i lijekova u ovu regiju.

Humanitarne grupe upozoravaju na javljanje velike gladi u području.

“Jedino što ja i moja djeca možemo uraditi je ostati u ovim pećinama”, kazala je za Al Jazeeru Halima Kuku, stanovnica sela čija je porodica potražila skrovište u pećinama planina Nuba.

Grad duhova

“Sada sam gladna. Stomak mi je prazan i plače mi se kada vidim kako živimo ja i moja djeca”, kazala je Awada Kuwa.

Greste, koji se javio iz Južnog Sudana, kazao je: “Ono što je zabrinjavajuće su pokušaji progona mnogih afričkih plemena sa njihove zemlje kako bi oni ostali bez resursa.”

U Bramu, koji je bio administrativni centar s oko 5.000 stanovnika, Al Jazeera je pronašla grad duhova.

“Prije nekoliko mjeseci sudanska armija je prošla ovuda i svi stanovnici su pobjegli u planine. Vojska je uništila svaku zgradu, zapalili su svaki dom, svaki usjev, svaku žitnicu. Sve su uništili”, izvještava Greste.

Rabie Abdul Atti, savjetnik ministra informiranja Sudana, u nedjelju za Al Jazeeru je negirao navode kako vojska pustoši regiju.

“Ono što se zbiva u Južnom Kordofanu su zapravo napadi SPLM-a i mi im sada uzvraćamo ubijanjem njihovih snaga”, kazao je.

“Ovo je, zapravo, naša jurisdikcija, naše područje, i mislim da vlada ne radi takve stvari. Napade i zločine izvodi SPLM, pa se sve optužbe i navodi trebaju adresirati na njih.”

Borbe između oružanih snaga Sudana i SPLM-a počele su u Južnom Kordofanu prošlog juna.

SPLM je jedan od nekoliko pobunjeničkih pokreta u opasnom pograničnom području između Sudana i Južnog Sudana i oni tvrde kako se bore da zbace sa vlasti sudanskog predsjednika Omara Hassana al-Bashira.

“Naravno da postoji sukob između SPLM-a i sudanske vlade. Šta očekujete ako kartumska vlada ubija, siluje i bombardira svoje civile? Da li očekujete da to ljudi u regiji prihvate i uživaju”, rekao je u nedjelju za Al Jazeeru Mukesh Kapila, bivši UN-ov koordinator za humanitarne poslove.

Dokazi o genocidu

“Mislim da je to pravo po međunarodnom zakonu, za ljude koje je izdala njihova vlada, da se brane”, dodao je.

Kapila je istakao kako je vidio dokaze o genocidu i zločinima protiv čovješčnosti tokom posjete regiji ovog mjeseca.

Kaže kako vlada iz Kartuma “nema pravo napadati žene i djecu” i pozvao na dalju istragu dešavanja u tom području.

“Čini se kako međunarodni pritisak na sudansku vladu raste. Još uvijek moraju dozvoliti velikom broju humanitarnih agencija da donesu očajnički potrebne hranu i lijekove u regiju. Vidjeli smo ljude u brdima koji doslovno umiru od gladi”, rekao je Al Jazeerin Greste.

UN procjenjuje kako blizu 300.000 osoba u regiji može umrijeti od gladi ukoliko ne dobiju pomoć.

Sudan je dao ograničen pristup regiji UN-u i stranim humanitarnim agencijama od kako su borbe počele, a SAD i aktivisti upozoravaju na opasnost od gladi.

UN procjenjuje kako blizu 300.000 osoba u regiji može umrijeti od gladi ukoliko ne dobiju pomoć.

Također se navodi kako je više od 400.000 osoba raseljeno zbog nasilja.

“Sve dok ne dođe do značajnih političkih promjena i ustupaka teško da ćemo vidjeti ijednu humanitarnu organizaciju da radi svoj posao, koji je prijeko potreban u ovoj regiji”, zaključio je Greste.

Izvor: Al Jazeera