Umro nacista Ivan John Demjanjuk

Sudski postupak protiv Demjanjuka bio je među posljednjim za nacističke zločine (EPA)

Ivan John Demjanjuk, bivši čuvar nacističkog koncentracijskog logora Sobibora, osuđen 2011. na pet godina zatvora, umro je u 91. godini, saopćila je u subotu njemačka policija.

Demjanjuk je osuđen na sudu u Minhenu, koji je utvrdio da je doista bio čuvar logora Sobibora u Poljskoj, nakon nacističke okupacije 1942. godine, u kojemu je ubijeno gotovo 28.000 Jevreja.

Vjeruje se da je oko 250.000 ljudi umrlo u gasnim komorama Sobobira.

Sud je utvrdio da je Demjanjuk bio čuvar u Sobiboru, u kojemu je ubijeno gotovo 28.000 Jevreja.

Zvaničnik policije u Rosenheimu, u Bavarskoj, Kilian Steger rekao je za AP da je Demjanjuk preminuo od starosti u svojoj kući na jugu Njemačke, gde je živio od kada je prošle godine sudski proces protiv njega završen.

Steger je dodao da tužioci u susjednom Trausteinu ovaj slučaj tretiraju kao rutinsku proceduru.

Sudski postupak protiv Demjanjuka bio je među posljednjim za nacističke zločine, zajedno s procesom Mađaru Sandoru Kepiru, koji je umro prije šest mjeseci.

‘Ivan Grozni’

Nakon osamnaestomjesečnog suđenja, sud u Minhenu je u maju 2011. godine presudio da je taj apatrid ukrajinskog porijekla tokom šest mjeseci 1943. godine nesumnjivo radio kao čuvar u Sobiboru, gdje je ubijeno 27.900 Židova, većinom iz Holandije.

Sud ga je ipak pustio na slobodu, jer, zbog svoje dobi i činjenice da nije bio državljanin nijedne zemlje, zbog čega nije mogao izaći iz Njemačke, nije bio opasan i nije postojala nikakva opasnost da pobjegne pravosuđu.

Državno tužilaštvo Njemačke teretilo je Demjanjuka da je nemilosrdno i bezosjećajno, zajedno s drugim čuvarima i SS-ovcima, tjerao ljude u gasne komore, “jer je lično želio njihovu smrt iz rasno-ideoloških razloga”.

Osamdesetih godina Demjanjuk je bio izručen Izraelu, gde je osuđen na smrtnu kaznu, nakon što su ga svjedoci identificirali kao “Ivana Groznog”, ozloglašenog logorskog stražara.

Izraelski Vrhovni sud ga je, međutim, oslobodio, nakon što su se pojavili dokazi prema kojima on možda nije ista osoba.

Potom se vratio u SAD, gdje je optužen da je u svojoj imigracionoj molbi lagao o svojoj saradnji s nacistima.

Sud mu je 2002. godine ukinuo američko državljanstvo, a 2009. godine je Demjanjuk protjeran iz SAD-a.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO