Sirijska opozicija formira novu koaliciju

Pet sirijskih opozicionih grupacija najavile su u subotu formiranje nove koalicije koja će biti nezavisna od Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV), glavne opozicione koalicije formirane u augustu prošle godine.

Musa: Režim će pasti

Bivši šef Arapske lige (AL) Amr Musa, vodeći kandidat za predsjedničke izbore u Egiptu u maju, izjavio je da je promjena sirijskog režima neminovna, ali da se nada da se to neće dogoditi kao u Libiji, gdje je vlast svrgnuta uz pomoć zračnih udara NATO snaga.

On je za AP rekao da je ono što se sada događa u Siriji dio “historije u nastajanju”, budući da se cijeli region drastično mijenja, i da je samo pitanje vremena kada će sirijski režim pasti, jer “uvijek narod ima posljednju riječ”.

Musa se na položaju generalnog sekretara AL-a nalazio od 2001. do 2011. godine.

Za vrijeme njegovog mandata ova 22-člana organizacija arapskih zemalja pozvala je svjetsku zajednicu da uvede zonu zabrane letova iznad Libije i pristala je na kampanju NATO u ovoj zemlji koja je pomogla pobunjenicima da svrgnu Moammara Gaddafija sa vlasti.

Novu koaliciju će činiti liberalni Nacionalni pokret za promjene, islamistički Pokret za otadžbinu, Blok za oslobođenje i razvoj, Turkmenistanski nacionalni blok i Kurdski pokret za novi život.

Lider jedne od tih grupacija, Nacionalnog pokreta za promene, Amar al-Kurabi rekao je za AFP da cilj njegove koalicije nije da bude opozicija bilo kome izvan režima, već ujedinjenje opozicije izvan SNV-a.

Novu koaliciju će činiti liberalni Nacionalni pokret za promjene, islamistički Pokret za otadžbinu, Blok za oslobođenje i razvoj, Turkmenistanski nacionalni blok i Kurdski pokret za novi život.

“Mi smatramo da je SNV privremena struktura, koja će vremenom nestati, dok je naša koalicija dugoročniji entitet, koji će opstati i poslije oslobođenja u Siriji”, kaže lider Pokreta za otadžbinu Imamududin al-Rashid.

SNV je postao jedan od glavnih predstavnika opozicije, ali ga aktivisti u Siriji često kritiziraju i kažu da njegovi lideri, od kojih većina živi u egzilu, nisu mnogo povezani s demonstrantima na terenu.

Tri ostavke

SNV je ove sedmice pretrpio udarac kada su njegova tri istaknuta člana podnijela ostavku.

Ekmeleddin Ihsanoglu [Reuters]

U Istanbulu će 2. aprila biti održana međunarodna konferencija “Prijatelji Sirije” – zemlje AL-a, Evropske unije (EU), SAD – na kojoj će raspravljati o krizi u susjednoj zemlji.

U rješenju krize u Siriji važno je osigurati i podršku Rusije i Kine.

“Nadam se da se krvoproliće može zaustaviti ukoliko se postigne određeni stepen saglasnosti s Moskvom”, istakao je Ihsanoglu.

On se založio za deblokadu diplomatskih aktivnosti u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), gdje su Rusi i Kinezi dva puta stavili veto na nacrt rezolucije, koji je, prema njihovim ocjenama, bio jednostran, pošto je osuđivao samo Assadov režim.

Generalni sekretar OIC-a je saopćio da je zajednička humanitarna delegacija UN-a i OIC-a stigla u Damask u subotu, da bi na licu mjesta sagledala situaciju i utvrdila potrebe sirijskog naroda, koji se suočava s mnogim problemima.

“Humanitarne aktivnosti ne treba opterećivati politikom, pošto hiljade građana Sirije već trpe zbog jednogodišnje krize”, smatra on.
OIC okuplja 57 muslimanskih zemlja u svijetu.

Prije dva dana navršilo se godinu dana od izbijanja pobune protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, u kojoj je, prema podacima UN-a, poginulo više od 8.000 ljudi, dok aktivisti organizacija za ljudska prava tvrde da je taj broj veći od 9.000.

Izvor: Agencije