Otvorena kaznena istraga u Vatikanu

List je izvijestio da je papa Benedikt XVI također naredio "komitetu na visokoj razini" da rasvijetli slučaj (AFP)

Vatikan je otvorio rijetku kaznenu istragu i neugodnom curenju osjetljivih dokumenata s navodima o korupciji i nekorektnom upravljanju u nekoliko njegovih institucija, objavljeno je u petak.

Istragu, najavljenu u listu L'Osservatore Romano, vodit će unutrašnji sud koji će pokušati utvrditi ko je proslijedio sporne materijale. Državni sekretarijat, koji upravlja vatikanskom administracijom, vodit će drugu odvojenu administrativnu istragu.

List je izvijestio da je papa Benedict XVI također naredio “komitetu na visokoj razini” da rasvijetli slučaj.

U skandalu, prozvanom “Vatileaks”, niz osjetljivih dokumenata, uključujući osobna pisma Papi, procurilo je u talijanske medije.

Talijanski listovi su u januaru, među ostalim, izvijestili da je monsignor Carlo Maria Vigani, koji je do kraja 2011. bio glavni tajnik Vatikana, upozorio u nekoliko pisama Benedicta XVI. na korupciju i prevare u administraciji Svete Stolice. Papa je u oktobru monsignora Vigana imenovao apostolskim nuncijem u Sjedinjenim Državama.

Corriere della Sera i Libero su objavili dijelove pisama monsignora Viganija Benedictu XVI. koji u njima iznosi zaprepaštenost užasnom situacijom koju je zatekao po dolasku i ocijenio svoj premještaj u Washington kao presudu i kaznu.

Izvor: Agencije