Uhapšeni Marokanac planirao napad u Italiji

Osumnjičeniku je oduzet kompjuter sa detaljnim planom sinagoge (Reuters)

Italijanska policija uhapsila je u četvrtak dvadesetogodišnjeg Marokanca u Cagliariju na Sardiniji zbog sumnji da je planirao teroristički napad na glavnu sinagogu u Milanu, prenose italijanski mediji.

Jedinici italijanske policije za specijalne operacije (DIGOS) dojavilo je Američko odjeljenje za suzbijanje terorizma da je Marokanac poznat po nadimku Al Alamazighi bio u kontaktu sa poznatim pripadnicima al-Qaede.

Marokancu je oduzet kompjuter sa detaljnim planovima sinagoge, a istražitelji su otkrili da je on na internetu vodio prepisku o mogućem napadu na “osjetljive mete”, te da je tražio informaciju kako se pravi eksplozivna naprava, izjavio  je šef italijanskih specijalaca u Cagliariju Alfonso Polverino.

Policija je saopćila da je osumnjičenik, koji je živio u Bresciji, istočno od Milana, od šeste godine, otvorio stranicu na Facebooku posvećenu obuci u korištenju oružja i eksploziva.

Britanska policija saopćila je u četvrtak da je uhapsila 40-godišnju ženu iz Londona koja je povezana s planom napada na sinagogu u Milanu.

Scotland Yard saopćio je da je žena uhapšena u četvrtak u ranim jutarnjim satima pod sumnjom da je prikupljala informacije za teroriste, prenosi AP.

Scotland Yard je naveo da je sarađivao s italijanskim vlastima kako bi ispitao vezu između žene i uhapšenog Marokanca.

Izvor: Agencije