Ubijena djeca i žene u napadu talibana

Prema procjenama UN-a, više od 3.000 civila ubijeno je u Afganistanu 2011. godine (AFP)

Najmanje trinaest civila, četiri žene i devetoro djece, poginulo je u četvrtak prilikom eksplozije bombe na putu u provinciji Uruzgan na jugu Afganistana, saopćila je policija.           

“Talibani su postavili minu na put i aktivirali je kada je putnički kombi prelazio preko nje”, rekao je portparol policije Farid Ali.

On je dodao da su poginule četiri žene i devetoro djece, dok je dvoje ljudi ranjeno, prenio je Reuters.

Ali je za napad optužio „talibane, neprijatelje naših ljudi, koji postavljaju bombe na cesti kako bi ubili nevinu djecu i žene“.

Pobunjenici koji su najaktivniji u južnim i istočnim dijelovima zemlje, uglavnom koriste improvizirane eksplozivne naprave i samoubilačke napade, koji su usmjereni protiv afganistanskih i NATO snaga.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, više od 3.000 civila ubijeno je u Afganistanu 2011. godine, što je peta godina za redom da broj civilnih žrtava raste.

Sigurnost je najveći problem u Afganistanu, a afganistanske snage postepeno preuzimaju odgovornost od snaga NATO u skladu sa planovima o povlačenju većine stranih borbenih trupa do kraja 2014. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Afganistanac je ukrao vozilo u bazi NATO-a, dovezao ga na pistu u vrijeme dok je na nju slijetao ministar odbrane SAD-a.

14 Mar 2012

Najmanje 17 mrtvih i četvero ranjenih civila nakon što je vojnik napustio bazu i otvorio nasumičnu pucnjavu u afganistanskoj pokrajini Kandahar.

11 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO