Etiopija napala bazu u Eritreji

Etiopski vojnici u patroli u Somaliji (AP)

Etiopska vlada potvrdila je da je u četvrtak napala jednu vojnu bazu na teritoriju Eritreje, u kojoj su bili obučavani “teroristi specijalisti za munjeviti napad”.

Ovaj napad je bio odgovor na napad na grupu turista na sjeveru Etiopije 18. januara, koji Addis Abeba pripisuje Asmari, u kojem je ubijeno pet evropskih turista, a dva Nijemca oteta, izjavio je za štampu glasnogovornik etiopske vlade Shimeles Kemal.

“Rano jutros, etiopske odbrambene snage su napale jedan vojni položaj u Eritreji”, izjavio je Shimeles i precizirao da se ta baza nalazi 16 kilometara od sjeveroistočne granice s Eritrejom.

On je kazao da nije u mogućnosti izvijestiti o eventualnim žrtvama u eritrejskim i etiopskim redovima.

Lokalna pobunjenička grupa Ujedinjeni demokratski revolucionarni front preuzela je odgovornost za otmicu i saopćila da je početkom marta oslobodila dva Nijemca.

Rano jutros, etiopske odbrambene snage su napale jedan vojni položaj u Eritreji”, izjavio je Shimeles i precizirao da se ta baza nalazi 16 kilometara od sjeveroistočne granice s Eritrejom.

Etiopija je optužila Eritreju da stoji iza ovog napada što je Asmara demantirala.

Još nisu prestale napetosti nakon rata vođenog od 1998. do 2000. godine između Etiopije i Eritreje koja je stekla nezavisnost nakon tridesetogodišnjeg sukoba.

Izvor: Agencije