Disidenti zauzeli crkvu na Kubi

Kubanska katolička crkva osudila akciju disidenata (AP)

Trinaest kubanskih disidenata okupiralo je jednu katoličku crkvu u Havani, zahtijevajući prijem kod pape Benedikta XVI kada posjeti Kubu od 26. do 28. marta.

Disidenti žele da papa izvrši pritisak na vladu Kube po pitanju oslobađanja političkih zatvorenika i okončanja represije.

Osam muškaraca i pet žena, članovi ilegalne republikanske stranke Kube (PRC) proveli su drugu noć u bazilici Djevice od milosrđa, u središtu kubanske prijestolnice.

Katolička crkva na Kubi osudila je proteste, rekavši da mjesta bogosluženja ne treba koristiti za političke demonstracije.


Capera: Disidenti odlučni da se sastanu s Papom. [AP]

Disident William Cepera rekao je da je osam žena i pet muškaraca ušlo u crkvu. Oni su bili u dijelu u koji ne ulaze vjernici.

Traže sastanak s Papom

Cepera je rekao da je grupa odlučna da se sastane s papom.

“Želimo razgovarati s papom i reći mu da je vlada Fidela i Raula Castra oslobodila samo neke zatvorenike, ali je većina političkih zatvorenika ostala”, rekao je on.

Crkva je djelomično zatvorena, a ulaz je dozvoljen samo hodočasnicima koji dođu sa ikonom Djevice od milosrđa.

Katolička crkva do sada je bila posrednik u razgovorima između disidenata i vlade i uspješno je okončala pregovore o oslobađanju 75 političkih zatvorenika proteklih godina.

Policija čuva crkvu, ali nije intervenirala.

Papa nije najavio planove susreta sa kubanskim disidentima tokom posjete Kubi.

Najvažnija religijska lokacija

On će, također, posjetiti svetilište Djevice od milosrđa iz Cobrea i posjetiti Havanu, gdje će održati misu na glavnom trgu.

Crkva Djevice od milosrđa nalazi se u rudarskom gradu El Kobre, u blizini Santjaga u jugozapadnoj Kubi.

Ovo svetilište je najvažnija religijska lokacija na Kubi.

Papa je proglasio Djevicu milosrđa zaštitnikom Kube 1916. godine.

Izvor: Agencije