Amnesty: Mučenje u Siriji je ratni zločin

Ranjena stanovnica Idliba Aida izgubila je supruga i dvoje djece kada su granate pogodile njenu kuću (AP)

Sirijci privedeni tokom jednogodišnje pobune protiv vlasti predsjednika Bashara al-Assada podvrgavani su široko rasprostranjenom mučenju koje predstavlja zločin protiv čovječnosti, saopćio je u srijedu Amnesty International.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava saopćila je da bi se stanje u Siriji trebalo prijaviti tužitelju Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

To može učiniti samo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je podijeljeno u stavu o nasilju u Siriji.

Sistemski napad

Izvještaj Amnestyja temelji se na razgovorima prošlog mjeseca sa Sirijcima koji su pobjegli u Jordan i dokumentira 31 metodu mučenja ili drugih zlostavljanja koje primjenjuju sigurnosne snage, vojska i provladine naoružane grupe, prema opisima svjedoka ili žrtava.

“Svjedočanstvo predstavljeno u ovom izvještaju uzeto u kontekstu drugih kršenja ljudskih prava počinjenih protiv civila u Siriji je daljnji dokaz da je mučenje i zlostavljanje u Siriji dio rasprostranjenog i sistemskog napada na civilno stanovništvo izvođenog organizirano i kao dio državne politike, te tako znači zločine protiv čovječnosti”, navodi Amnesty.

Ujedinjeni narodi kažu kako je u Siriji ubijeno više od 8.000 ljudi otkako je počelo nasilje.

Bivši zatočenici s kojima je razgovarao Amnesty u Jordanu rekli su kako su bili žrtve ili su svjedočili različitim metodama mučenja uključujući prebijanje, gašenje cigareta na tijelu, električne šokove ili natjerivanje na gledanje silovanja drugog zatočenika.

Izjave žrtava

Osamnaestogodišnji student Karim rekao je Amnestyju kako su mu istražitelji kliještima čupali meso s nogu u ogranku zrakoplovne obavještajne službe u Deraai u decembru 2011.

Drugi zatvorenik Tareq rekao kako je prilikom ispitivanja u ogranku vojne obavještajne službe u Kafr Soussehu u Damasku u maju 2011. bio prisiljen gledati silovanje drugog zatočenika.

Nezavisni UN-ovi istražitelji koje je vodio Paulo Pinheiro prošlog mjeseca izvijestili su kako su sirijske snage počinile zločine protiv čovječnosti uključujući ubistvo i mučenje po naredbama s “najviše razine” Assadove vlade.

Amnestyjev izvještaj dolazi na dan kada se očekuje da će Kofi Annan, specijalni izaslanik Ujedinjenih Naroda i Arapske Lige za Siriju, u Ženevi dati više detalja o Assadovom odgovoru na njegov prijedlog o prekidu nasilja u Siriji.

Annan je prošle sedmice boravio u Siriji, gdje je Assadu predložio niz konkretnih mjera za zaustavljanje krvoprolića, humanitarnom pristupu i političkom dijalogu.

Assadove snage u večernjim satima u utorak ponovo su zauzele Idlib, nekoliko sati nakon što je predsjednik najavio održavanje parlamentarnih izbora sedmog maja.

Izvori : Al Jazeera i agencije