Afganistanac se zapalio na pisti

Pentagon tvrdi da Panetta nije bio u opasnosti (Getty Images)

Afganistanac je ukrao vozilo u velikoj NATO-ovoj bazi u Afganistanu i odvezao se na pistu u srijedu u vrijeme kad je američki ministar odbrane Leon Panetta došao u nenajavljenu posjetu Afganistanu, objavio je glasnogovornik Pentagona.

Vozač tog vozila u zračnoj bazi Bastion se zapalio, ali još nije poznato kako, a glasnogovornik je opovrgnuo podatak iz afganistanskih medija da se i vozilo zapalilo ili eksplodiralo.

“Vjerujemo da ministar nije bio u opasnosti”, rekao je George Little, glasnogovornik Pentagona, koji putuje s Panettom, i dodao da su vozačevi motivi nepoznati.

Vozač se liječi od opekotina.

“Mislimo da sekretar (Panetta) ni u jednom trenutku nije bio u opasnosti”, kazao je glasnogovornik Pentagona.

‘Vjerujemo da ministar nije bio u opasnosti’, rekao je glasnogovornik Pentagona, koji putuje s Panettom.

Za sada nisu poznati motivi Afganistanca, koji je priveden.

Panetta je doletio u kamp Bastion, u provinciji Helmand, na jugu Afganistana, samo nekoliko dana poslije tragičnog incidenta koji je najviše utjecao na pogoršanje odnosa Kabula i Washingtona od 2001. godine – pogibije 16 afganistanskih civila, koje je ubio američki vojnik.

Američki ministar odbrane sastao se u Afganistanu s lokalnim zvaničnicima, obratio se trupama NATO, SAD-a i afganistanskim vojnicima u kampu Leatherneck, u pustinji u Helmandu.

Izvor: Agencije


Povezane

Ministar odbrane SAD razgovarat će sa afganistanskim zvaničnicima nekoliko dana nakon ubistva 16 civila u Kandaharu.

Published On 14 Mar 2012

Američki vojnik pucao je na civile u afganistanskoj provinciji Kandahar, ubivši pritom 16 osoba, među kojima su žene i djeca. Vojnik je nakon napada priveden. Misija koalicionih snaga potvrdila je napad i izrazila žaljenje zbog incidenta. Najavili su da će slučaj ispitati zajedno sa afganistanskim vlastima. Posljednji napad uslijedio je samo nekoliko sedmica nakon sukoba […]

Published On 11 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO