Strah zbog zastarjelih nuklearnih centrala

Demonstracije ispred nuklearne centrale Cruas u južnoj Francuskoj 11.marta (AP)

Uznapredovala starost nuklearnih centrala u svijetu, među kojim njih 80 posto imaju više od 20 godina, stvara izazov za održavanje sigurnosti, ocijenila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Krajem 2011. godine pet posto centrala je bilo aktivno već 40 godina, 32 posto više od 30 godina, saopćila je UN-ova agencija u prednacrtu svog godišnjeg izvještaja o nuklearnoj sigurnosti, koji će biti dovršen i objavljen polovinom 2012. godine.

Poslije nesreće u japanskoj centrali Fukushima prije godinu dana, “sve više se očekuje od starih nuklearnih reaktora da ispune više sigurnosne ciljeve, kao prijašnji ili budući reaktori”, navodi se u dokumentu.


Nuklearka  Gundremmingen u Njemačkoj

“Postoji zabrinutost u vezi sa sposobnošću ove zastarjele nuklearne flote da ispuni ta očekivanja” i “nastavi efikasno odgovarati na energetske potrebe” zemalja, upozorava IAEA, čiji je prvi zadatak da promovira miroljubivu upotrebu atoma.

Sigurnije nego prije godinu
 
Osim toga, oko 70 posto od 254 reaktora za istraživanje u  upotrebi su više od 30 godina.

“Kako stari reaktori postaju sve manje pouzdani, to stvara povećan pritisak na svjetsko snabdijevanje izotopima” koji se koriste u liječenju karcinoma, saopćila je agencija.

Generalni direktor IAEA Yukiya Amano ocijenio je prošle sedmice da je nuklearna energija sada sigurnija nego prije godinu dana, prije nesreće u Fukushimi koju je izazvao zemljotres, a zatim cunami.

On smatra da je došlo do “zadovoljavajućeg napretka” u provođenju akcionog plana koji je izradila IAEA poslije Fukushime, koji preporučuje da međunarodne ekipe provode redovne provjere postrojenja i da se pojača mehanizam zaštite u slučaju prirodnih katastrofa.

Izvor: Agencije