Operacija protiv neonacista u Njemačkoj

Policija kontrolira neonacističke demonstrante u Mainzu u maju 2009. godine (AFP)
Policija kontrolira neonacističke demonstrante u Mainzu u maju 2009. godine (AFP)

Kazneni postupci protiv 33 osobe osumnjičene za pripadnost neonacističkoj organizaciji pokrenuti su u dvije njemačke savezne pokrajine, Porajnju Falačkoj i Tiriniškoj, objavilo je u utorak državno tužiteljstvo u Koblencu.

Od 33 osoba starosti od 17 do 54 godine, uhapšeno je njih 24, a sve su osumnjičene za pripadnost ili podršku neonacističkoj organizaciji “Aktionsbuero Mittelrhein” (Akcijski ured srednje Rajne).

Na svojoj internetskoj stranici ta organizacija krajnje desnice, koja djeluje uz slogan “Njemačka treba živjeti”, obavijestila je u utorak simpatizere da je pokrenuta istraga protiv nekoliko njihovih kolega.

U Njemačkoj decenijama živi oko 2,5 miliona turskih radnika i oni su povremeno na udaru ekstremnih grupa.

Tužiteljstvo u Koblencu objavilo je da za sada nema naznaka o povezanosti Aktionsbuero Mittelrhein s neonacističkom ćelijom NSU (Nacionalsocijalističko podzemlje).

U novembru prošle godine je njemačku javnost šokiralo otkriće da je NSU ubio najmanje deset osoba, uglavnom turskog porijekla, u nekoliko pokrajina od 2000. do 2007. godine.

Ta su ubistva ostala nerasvijetljena, a razotkrivena su slučajno, istragom smrti dvojice od troje glavnih počinitelja.

Merkel tražila oprost

Njemačko pravosuđe je tada javno priznalo da je počinilo pogreške pri istraživanju ubistava.


Angela Merkel odaje počast žrtvama [Reuters]

Ministarstvo pravde Njemačke je početkom marta objavilo da je isplatilo kompenzacije porodicama turskih radnika koje su neonacisti posljednjih godina ubili u toj zemlji.

Vlada je isplatila tim porodicama ukupno 410.000 eura.

Njemačka služba sigurnosti je nedavno pronašla kod neonacista listu od 88 ljudi, uglavnom muslimana, koje su ekstremisti planirali ubiti.

U Njemačkoj decenijama živi oko 2,5 miliona turskih radnika i oni su povremeno na udaru ekstremnih grupa.

Kancelarka Angela Merkel se izvinila i zatražila oproštaj od porodica, od kojih su osam iz Turske, čije članove je ubila jedna nenacistička organizacija samo zato što su muslimani.

“Protekle godine su za vas bile, drage porodice ubijenih, noćna mora i zato vas molim da primite moje izvinjenje”, rekla je ona i obećala da će svi zločini biti do kraja istraženi i da će ubice i njihovi pomagači biti izvedeni pred sud.

Ovim postupcima njemačkih vlasti prethodile su kritike u javnosti da su njemačke institucije, vlasti, pravosuđe i policijske agencije “bile slijepe kada se radi o desnici” i da su previdjeli signale da su ekstremni desničari odgovorni za ova ubistva.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Njemačka kancelarka je kazala da policija nije zaustavila niti identificirala grupu neonacista koja je ubila devet imigranata i jednu ženu policajca.

23 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO