Američki vojnik ubio 17 Afganistanaca

Prema najnovijim podacima lokalnih zvaničnika najmanje 17 civila je ubijeno u nedjelju ujutro u južnoj afganistanskoj pokrajini Kandahar. NATO izvor je saopštio da je američki vojnik priveden u vezi s ovim incidentom.

Lokalni policijski izvor rekao je Al Jazeeri da je vojnik napustio bazu u okrugu Panjwai u nedjelju rano ujutro i otvorio nasumičnu pucnjavu na civile.Vojnik je otvorio vatru na civile u tri odvojene kuće u blizini vojne baze u pokrajini Kandahar, prije predaje.

“Jedanaest članova moje obitelji su mrtvi. Svi su mrtvi”, rekao je agenciji AFP Haji Samad, starac iz Panjwai okruga.

Kapetan Justin Brockhoff, glasnogovornik NATO-a, nije mogao potvrditi broj ubijenih civila u incidentu.

“Ovo je užasno incident, a naše misli su s obiteljima nastradalih. Naši početni izvještaji ukazuju da je više civila – između četiri i šest, ranjeno. Ti civili primaju medicinsku pomoć u NATO zdravstvenoj ustanovi “, rekao je za Al Jazeeru.

“U ovom trenutku nemamo naznaku – ne možemo špekulirati o motivima.”

“Američke snage u Afganistanu, u suradnji s afganistanskim vlastima, će istražiti ovaj incident,” navodi se u saopćenju NATO-a u nedjelju.

Sediq Seddiqi, glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova, rekao je za Al Jazeeru da je incident pod istragom. On nije mogao da potvrdi bilo kakav izvještaj o broju žrtava.

Al Jazeerin reporter Bernard Smith, saznao je da je vojnik otvorio vatru na civile u okolini NATO baze.

“Policijski izvori su nam saopštili da je američki vojnik napustio bazu u tri sata jutros. To je bila mrkla noć”, rekao je on.

Civilne žrtve su bili glavni izvor nesuglasica između vlade predsjednika Hamida Karzaija i NATO snaga u Afganistanu pod vodstvom USA.

Anti-američko raspoloženje je već bilo izraženo i prije ove vijesti o najnovijim civilnih žrtava.

Bijes i protesti su zahvatili zemlju nakon što su američki vojnici spalili velik broj primjeraka Kur'ana u bazi NATO-a prošlog mjeseca, za šta je NATO-a rekao da je tragična pogreška.

Najmanje 41 osoba je poginula u ovim protestima.


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO