Zračni udari na Pojas Gaze

Policajac pored automobila oštećenog u posljednjim zračnim udarima na Pojas Gaze (AFP)

U najvećoj eskalaciji sukoba između Izraela i Palestinaca u Pojasu Gaze ove godine poginulo je 14 militanata, a na izraelsku teritoriju ispaljeno je skoro 100 raketa.

Nasilje je počelo u petak, kada je u izraelskom zračnom udaru navodno ubijen militant koji je, kako tvrdi Izrael, pripremao napad. To je izazvalo raketnu salvu po južnom dijelu Izraela i naseljima u ovoj oblasti.

Dvanaest Palestinaca je ubijeno, a 19 ranjeno u seriji zračnih napada na pojas Gaze od petka poslijepodne, doznaje se u subotu iz palestinskih izvora u Gazi.

Posljednja žrtva, 26-godišnji Mohhamad al-Gamri, pripadnik naoružanog ogranka Islamskog džihada, ubijen je u zoru tokom zračnog napada na Dair al-Balah, grad u središnjem dijelu palestinske enklave, precizirano je.

Četrdesetak raketa i projektila “svih vrsta” ispaljenih iz pojasa Gaze palo je u petak na jug Izraela, a četiri osobe su ranjene, saopćila je izraelska vojska.

Pokret Hamas, koji kontrolira Gazu, napravio je primirje s Izraelom, ali borci iz drugih pokreta redovno raketiraju Izrael, koji odgovara zračnim napadima.

Posredovanje Egipta

Ministarstvo unutarnjih poslova Hamasa je osudilo “eskalaciju nepravednog izraelskog zločina kojoj je cilj destabiliziranje sigurnosne situacije u Gazi i onemogućavanje pomirenja”.

Izraelske udare je osudio predsjednik Palestinske vlasti Mahmoud Abbas.

Egipat je saopćio da pokušava da izdejstvuje prekid vatre, ali trenutna situacija je daleko od primirja, prenosi AP.

Stanovnici Gaze kažu da mogu da čuju zvuk raketa koje militanti ispaljuju sa granice prema Izraelu.

Neki analitičari smatraju da su novi incidenti posljedica pokušaja Izraela da spriječi militante da koriste egipatsku sinajsku pustinju kao bazu za izvođenje raketnih napada.

 Za razliku od dobro utvrđene granice između Izraela i Gaze, granična linija između Egipta i palestinske enklave je porozna.

Izvor: Agencije