Vojna pomoć Jemenu iz SAD-a

Jemenska vojska: Pentagon i State Department pripremaju pismo u kojem će od Kongresa zatražiti da se pomoć nastavi (Reuters)
Jemenska vojska: Pentagon i State Department pripremaju pismo u kojem će od Kongresa zatražiti da se pomoć nastavi (Reuters)

Pentangon planira nastaviti finansirati obuku i dostavljanje opreme jemenskoj vojsci, skoro godinu nakon što je ukinuo pomoć nekadašnjem partneru u borbi protiv terorizma zbog unutrašnjih nemira u toj zemlji.

Zvaničnici ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država kazali su da bi Jemen ove godine mogao dobiti vojnu pomoć vrijednu 75 miliona dolara.

Kazali su da Pentagon i State Department pripremaju pismo u kojem će od Kongresa zatražiti da se pomoć nastavi.

Ovaj plan je u skladu s namjerama administracije predsjednika Baracka Obame, koja Jemenu planira omogućiti sigurnosnu i  civilnu pomoć ove i sljedeće godine ukoliko ova zemlja preduzme mjere ka formiranju nove vlade, te ukoliko novac ne dođe do ruku pobunjenika.

Strateška obuka

Neimenovani visoki američki vojni zvaničnik kazao je da su počele diskusije o tome kako SAD najbolje može pomoći Jemenu.

Kazao je da bi moglo biti teško nastaviti antiterorističku obuku koja je obustavljena prije godinu jer se jemenske snage sada bore protiv al-Qaedinih boraca u ovoj zemlji.

Umjesto toga, vojska SAD-a obučavala bi jemensku vojsku o planiranju vojnih operacija i strateškim pitanjima.

Zvaničnici su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni, jer vlasti SAD-a nisu donijele konačnu odluku o programu obuke.

Nakon dugotrajnih demonstracija i pritiska SAD-a zbačen je dugogodišnji jemenski lider Ali Abdullah Saleh.

Novi predsjednik

Službeni Washington smatra da će novi predsjednik Abed Rabbo Mansour Hadi, biti dobar partner SAD-u.

Američki zvaničnici upozoravaju da al-Qaeda iskorištava nemire u Jemenu kako bi formirala baze na jugu, te zaplijenila oružje i vojnu opremu.

U subotu, 18 pripadnika oružane skupine povezane s al-Qaedom ubijeno je u zračnim napadima u centralnoj Jemenu, saopćili su vladini zvaničnici.

Ofanziva je došla nakon što je al-Qaeda usmrtila najmanje 200 jemenskih vojnika.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO