UN zahtijeva ukidanje smrtne kazne u Iranu

UN: Shaheedov izvještaj dolazi nakon konsultacija sa nevladinim organizacijama u Ženevi u oktobru prošle godine (AFP)
UN: Shaheedov izvještaj dolazi nakon konsultacija sa nevladinim organizacijama u Ženevi u oktobru prošle godine (AFP)

Ujedinjeni narodi zatražili su od Irana da ukine smrtnu kaznu u slučajevima koji ne odgovaraju definiciji „ozbiljnih krivičnih djela“ prema međunarodnom zakonu, navodi se u izvještaju koji će biti objavljen u ponedjeljak, prenose agencije. 

Prema izvještaju, specijalni izvjestitelj Ahmed Shaheed „apelira na vladu da zabrani smrtnu kaznu za slučajeve koji ne odgovaraju definiciji ozbiljnih krivičnih djela i preporučuje da vlasti preinače smrtne kazne u zatvorske za osuđenike čiji zločini ne spadaju pod ozbiljne“.

Također je zatražio od iranske vlade da „ozbiljno razmisli o uvođenju moratorijuma na smrtnu kaznu za sve slučajeve“, te da „omogući pravnu pomoć svim optuženima u svim fazama istrage“.

Shaheed je primijetio da je „u Iranu alarmantno povećan broj egzekucija od 2003“. Izvještaj će biti predstavljen UN-ovom Vijeću za ljudska prava u ponedjeljak.

Trgovina drogom i kazna

Shaheed je kazao da trgovina drogom ne predstavlja ozbiljno krivično djelo po međunarodnom zakonu. Teheran bi također trebao „ozbiljno razmotriti ukidanje smrtne kazne za maloljetnike“, kazao je on.

Izrazio je „zabrinutost zbog korištenja kamenovanja kao metode egzekucije“, te kazao da „preljub ne predstavlja ozbiljno krivično djelo prema međunarodnim standardima“.

„Prema izvještajima kojima raspolažemo, ljudska prava se često krše … Islamska Republika Iran ima osnovni pravni okvir za promociju poštovanja ljudskih prava“.

Shaheedov izvještaj dolazi nakon konsultacija sa nevladinim organizacijama u Ženevi u oktobru prošle godine, uključujući dvije grupe koje su podržavale vladine stavove.

Također je intervjuirao 19 osoba koje tvrde da su njihova ljudska prava ugrožena.

U novembru i decembru, Shaheed se u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj sastao sa nevladinim organizacijama, članovima iranske dijaspore, diplomatima i internacionalnim organizacijiama.

Također je razgovarao sa osamdeset građana, uključujući žrtve i svjedoke kršenja ljudskih prava.

Izvor: Agencije
 


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO