Opći prijevremeni izbori u Slovačkoj

Prema posljednjim predizbornim anketama, glavna opoziciona socijaldemokratska stranka Smer, koju vodi bivši premijer Robert Fico (Reuters)
Prema posljednjim predizbornim anketama, glavna opoziciona socijaldemokratska stranka Smer, koju vodi bivši premijer Robert Fico (Reuters)

Građani Slovačke s pravom glasa počeli su u subotu ujutro glasati na općim prijevremenim izborima na kojima se očekuje pobjeda opozicionih socijaldemokrata pošto je vladajuća koalicija desnog centra izgubila popularnost zbog velike korupcijske afere.

Prema posljednjim predizbornim anketama, glavna opoziciona socijaldemokratska stranka Smer, koju vodi bivši premijer Robert Fico, trebala bi ostvariti premoćnu pobjedu s gotovo 40 posto glasova.

Socijaldemokrati su najavili veće oporezivanje bogatih pojedinaca i poduzeća u sklopu kampanje za ozdravljenje javnih finansija.

Objava transkripata tajnih razgovora izazvala je javne proteste protiv političke elite i zahtjeve za jačanjem direktne demokratije.

U decembru objavljeni dokumenti afere “Gorila” razotkrili su tajne dogovore vodećih političara s poslovnim ljudima o isplatama provizija za prodaju javnih poduzeća sredinom 2000.

Objava transkripata tajnih razgovora izazvala je javne proteste protiv političke elite i zahtjeve za jačanjem direktne demokratije.

Ankete zato predviđaju da će četverostrana vladajuća koalicija izgubiti izbore, a da će neke od dosad vladajućih stranaka dobit će jedva pet posto glasova potrebnih za ulazak u parlament.

Neodlučnih je oko 30 posto birača.

Porezne stope

Socijaldemokrati su u kampanji najavili da će, ako pobijede, sadašnji sistem jedinstvene porezne stope od 19 posto zamijeniti i uvesti 25 posto za Slovake koji godišnje zarađuju više od 33.000 eura. Najuspješnije kompanije (telekomunikacije, banke) plaćale bi 22 posto poreza.

Slovačka je druga najsiromašnija zemlja eurozone s prosječnom mjesečnom plaćom od 780 eura ima 13,6 posto nezaposlenog stanovništva, no u nekim područjima bez posla je svaka treća radno sposobna osoba.

Analitičari i privrednici upozoravaju na moguće pogubne posljedice ukidanja jedinstvene porezne stope što bi, tvrde, moglo potaknuti spekulacije i utaje.

Slovačka je “flat rate” uvela prije prihvaćanja eura 2009., kako bi privukla ulagače, ali i obeshrabrila utaju poreza.

Ta zemlja od 5,4 miliona stanovnika postala je atraktivna i zbog rasta većeg od 10 posto 2007. i nazvana je “tigrom iz Tatra”. U 2011. rast je iznosio 3,3 posto, a za 2012. planira se 1,1 posto, što bi trebao biti drugi najveći rast u eurozoni iza Estonije.

Slovačka se privreda temelji na automobilskoj industriji (Volkswagen, PSA Peugeot Citroen, KIA) te elektronici (Samsung, Foxconn). 

Slovačka je ujedno i druga najsiromašnija zemlja eurozone s prosječnom mjesečnom plaćom od 780 eura ima 13,6 posto nezaposlenog stanovništva, no u nekim područjima bez posla je svaka treća radno sposobna osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Koalicijska vlada je pala kada parlament nije odobrio veće ovlasti za krizni fond Evropske unije.

14 Oct 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO