Assad Annanu: Teroristi blokiraju rješenje

Sirijski predsjednik u razgovoru sa Annanom za sukob u Siriji optužio "terorističke grupe" (EPA)
Sirijski predsjednik u razgovoru sa Annanom za sukob u Siriji optužio "terorističke grupe" (EPA)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je tokom sastanka sa izaslanikom Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofijem Annanom da je njegova zemlja spremna na “svako pošteno nastojanje” da se okončaju nemiri koji traju već godinu, ali je istovremeno okrivio “terorističke grupe” da blokiraju rješenje u Siriji, prenijela je sirijska novinska agencija SANA.

“Sirija je spremna da pretvori u uspjeh svaki iskren napor da se nađe rješenje za događaje čiji smo svjedoci”, izjavio je Assad na sastanku održanom u Damasku u subotu, piše SANA.

“Nijedan politički dijalog ili aktivnost ne mogu uspjeti dok ima naoružanih terorističkih grupa koje djeluju i šire haos i nestabilnost”, rekao je sirijski predsjednik Annanu.

Zajednički predstavnik generalnog sekretara UN-a i Arapske lige za Siriju doputovao je u subotu u glavni grad te zemlje Damask u posredničku misiju.

Očekuje se da će bivši generalni sekretar UN-a pokušati dogovoriti prekid ratnih aktivnosti između vladinih snaga i pripadnika Slobodne sirijske armije, koja se zalaže za svrgavanje vlasti predsjednika Assada.

Vojna intervencija

U subotu će se, također, u egipatskoj prijestolnici Kairu održati redovna sjednica savjeta Arapske lige na nivou ministara vanjskih poslova na kojoj će jedna od glavnih tema biti situacija u Siriji.

Očekuje se da će na raspravi šefova diplomatije arapskih zemalja učestvovati i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je stigao u Kairo.

Šef ruske diplomatije, kako izvještavaju ruske agencije, iza zatvorenih vrata u jednom kairskom hotelu sreo sa Annanom.

Istovremeno, svjedoci su za Al Jazeeru rekli da su sirijske vojne snage počele bombardirati grad Idlib, što će, prema mišljenju analitičara, samo povećati pritisak na bivšeg generalnog sekretara UN-a Annana, koji ne prihvata međunarodnu vojnu intervenciju kao opciju za Siriju.  

On je u četvrtak na konferenciji u Kairu, na poziv predsjednika opozicijskog Sirijskog nacionalnog vijeća Burhana Ghaliouna da se pokrene međunarodna vojna intervencija u Siriji, rekao da bi takva akcija samo pogoršala stanje u zemlji.  

Ghalioun s druge strane tvrdi da je dijalog sa Assadovom vladom nemoguć sve dok njegove snage nastavljaju bombardirati sirijske gradove.  

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon je rekao da će Annanova posjeta Siriji trajati oko 24 sata.

„On će napustiti Damask u nedjelju i razgovarati sa liderima opozicije izvan zemlje“, rekao je Ban, dodavši da će Annan također posjetiti i druge zemlje u regiji.

Pojačane borbe

U petak je širom Sirije poginulo 54 ljudi, gotovo polovina u napadu vladinih snaga u provinciji Idlib, saopćila je sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu.

U Idlib, koji se nalazi sjeverno od Homsa te je također uporište pobunjenika protiv Assada, dolaze pojačane vladine snage te se pretpostavlja da je ovaj grad njihova sljedeća meta, nakon borbe za Baba Amr.

„Trideset tenkova je ušlo u moje naselje u sedam sati ujutro i oni pucaju na kuće“, rekao je Karam Abu Rabea, stanovnik naselja Karam al-Zeitoun u Homsu.

Čelnica UN-a za humanitarne poslove Valerie Amos, nakon posjete Homsu u petak je u Ankari rekla da je bila „pogođena“ kada je vidjela koliko je devastiran ovaj grad.

U Siriji je, prema najnovijim podacima, poginulo 8.458 osoba u sukobima vladinih snaga i pripadnika opozicije, koji su počeli prije godinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO