Aktivisti: Masakr nad žiteljima Homsa

Nasilje mora prestati i humanitarne agencije moraju imati pristup stanovništvu (AFP)

Nakon 26 dana opsade, većina sirijskih pobunjenika napustila je četvrt Baba Amr u Homsu. U grad ulazi sirijska vojska, a aktivisti javljaju o masakru.

Nevladina organizacija Sirijska organizacija za ljudska prava navela je u četvrtak da je najmanje 17 civila ubijeno u Homsu.

Aktivisti tvrde da vojska sada pretresa kuće i ubija osumnjičene pobunjenike.

Sirijska vlada najavila je u srijedu da će očistiti Baba Amr od naoružanih ljudi. 

Annan: Pokolj mora prestati

Novi izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan nada se da će uskoro otići u Damask i ondje predati jasnu poruku: nasilje mora prestati i humanitarne agencije moraju imati pristup stanovništvu.

Upitan tokom novinarske konferencije, prve od njegova imenovanja prošle sedmice, o poruci koju će donijeti Damasku, odgovorio je:

“Poruka je jasna: pokolji i nasilje moraju prestati i humanitarne agencije moraju imati pristup stanovništvu kako bi obavljale svoj posao a žalosno je što to nije tako”.

Bivši glavni tajnik UN-a istaknuo je “potrebu za dijalogom između svih faktora sirijske krize što je prije moguće”.

‘Teška zadaća’

Ocjenjujući da je njegova misija “vrlo teška zadaća, veliki izazov”, naglasio je kako je “iznimno važno da svi shvate da je moguća samo jedna vrsta posredovanja” u Siriji”, “ona za koju su me UN i Arapska liga ovlastili”.

U protivnom, objasnio je on, njegovi sirijski sagovornici mogli bi biti u iskušenju da iskoriste posrednike da rade jedni protiv drugih.

Po njemu, međunarodna zajednica mora “govoriti jednim glasom kako bi taj glas bio snažan”.

Ujedinjeni narodi (UN) u utorak su objavili da je tokom 11-mjesečne represije u Siriji nad protivnicima režima Bashara al-Assada živote, prema najnovijoj procjeni, izgubilo više od 7.500 ljudi.


Ni kiša, ni hladnoća, niti Assadovi snajperisti nisu 
spriječili građane da potraže hljeb. [AFP/Getty Images]

Istovremeno, Velika Britanija zatvara svoju ambasadu u Siriji i povlači kompletno diplomatsko osoblje zbog pogoršanja sigurnone situacije u zemlji, rekao je u četvrtak britanski ministar spoljnih poslova William Hague.

On je u saopštenju rekao da je njegova procjena da “pogoršanje sigurnosne situacije u Damsku dovodi u rizik britansku ambasadu i osoblje”, prenio je AP.

Britanija je prethodno već smanjila broj zaposlenih u ambasadi, tako da je prije ove odluke u ambasadi u Damasku radilo manje od 10 ljudi.

Hague je istakao da ova odluka neće umanjiti “opredijeljenost Velike Britanije za aktivnu diplomatiju kako bi se vršio pritisak na Asdadov režim da okonča nasilje”. 

Parlament Kuvajta je u četvrtak da će podržati Slobodnu armiju Sirije, koju su formirali vojnici prebjegli iz oružanih snaga režima Bashara al-Assada, kao i dobrovoljci koji se bore već godinu dana za promjene u toj zemlji Bliskog istoka.

Parlament je pozvao vladu Kuvajta da prekine veze sa predsjednikom Al- Assadom, koji se našao na oštrom udaru zaljevskih zemalja zbog obračuna sa pripadnicima opozicije. 

U kuvatskom parlamentu je takođe rečeno da bi lideru sirijskog režima trebalo suditi zbog zločina protiv svog naroda.

Sirijsko nacionalno vijeće, koje okuplja opozicione grupe u zemlji i inostranstvu, u četvrtak je u Bejrutu saopštio da je formiran zajednički “vojni biro”. 

Njegov glavni zadatak će biti, kako prenose agancije, “odbrana civila, a ne rat protiv režima”.

Inicijativa za novu rezoluciju

Prema izvještajima agencija, Vijeće UN-a za ljudska prava, koje okuplja 47 zemalja, u četvrtak je u Ženevi osudilo režim u Damasku zbog nasilja protiv civilnog stanovništva. 

Učesnici skupa, delegacije 37 zemalja, usvojili su rezoluciju u kojoj se osuđuje predsjednik Al-Assad i traži da se odmah prekinu napadi na civile. Protiv su bile Rusija, Kina i Kuba, dok se nekoliko zemalja nije izjasnilo.

Zapadne zemlje su, kako je najavljeno, pokrenule inicijativu za donošenje nove rezulucije o situaciji u Siriji u Vijeću sigurnosti UN-a.

Moskva i Peking su nedavno blokirale usvajanje rezolucije pošto se u njoj osuđivao samo režim u Damasku.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada