Sudija proglašen krivim za prisluškivanje

Garzon nema pravo žalbe na odluku španskog suda (EPA)

Španski sudija Baltasar Garzon, koji je svjetsku slavu stekao zbog istraga koje je vodio protiv separatističke organizacije ETA, u četvrtak je proglašen  krivim za ilegalno prisluškivanje telefonskih razgovora i zabranjeno mu je da se bavi profesijom 11 godina.

Španski Vrhovni sud proglasio je Garzona (56) krivim zbog naredbe koju je izdao da se prisluškuju razgovori između osumnjičenih u jednom slučaju korupcije i njihovih advokata, javio je AFP.

Garzon, koji je vodio istrage i o kršenju ljudskih prava u Južnoj Americi, na ovu odluku suda nema prava žalbe.

Ovo suđenje Garzonu odvojeno je od drugog sudskog postupka, po kojem je optužen da je prekršio dogovor o amnestiji iz 1977. godine, kada je 2008. naložio istragu o zločinima iz vremena diktature Francisca Franca.

Slučaj Pinochet

Garzon, koga mediji često nazivaju “krstašem evropskog pravosuđa”, u maju 2010. suspendiran je sa dužnosti u Nacionalnom sudu, koji je najviši krivični sud u Španiji, i radio je kao konsultant Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Garzonov pokušaj da istraži sudbine nestalih za vreme Francove diktature napravili su od njega neprijatelja španske desnice, koja ga optužuje da otvara stare rane, dok njegove pristalice tvrde da su ti zločini suviše strašni da bi bili ignorirani.

On je postao međunarodno poznat 1998. godine, kada je naredio izručenje bivšeg čileanskog diktatora Augustoa Pinocheta iz Velike Britanije.

Garzon je vodio istrage protiv članova nekadašnjeg režima u Argentini, Osame bin Ladena i zlostavljanja zatvorenika u američkoj vojnoj bazi Guantanamo, na Kubi, u okviru koje je namjeravao pokrenuti postupak i protiv tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Georgea Busha.

Protiv njega su podnijete još dvije tužbe, među njima da je obustavio istragu o najvećoj španskoj banci Santander pošto je primio novac od jedne banke iz New Yorka.

Izvor: Agencije