Rumunski parlament dao povjerenje vladi

Premijer Ungureanu pred parlamentom obrazlaže program svoje vlade (AFP)
Premijer Ungureanu pred parlamentom obrazlaže program svoje vlade (AFP)

Rumunski parlament izglasao je u četvrtak povjerenje novoj vladi, koju je formirao premijer Mihai Razvan Ungureanu, poslije ostavke Emila Boca, koji se našao na udaru građana koji danima protestiraju zbog mjera štednje.

U parlamentu je novu vladu podržala apsolutna većina poslanika (237), dok su vodeće opozicione partije – Socijaldemokrati i Liberali – bojkotirale izjašnjavanje u parlamentu.

Predsjednik Traian Basesku u srijedu je dao Ungureanuu mandat za formiranje vlade, poslije ostavke njegovog prethodnika Boca, koji se povukao kako bi ublažio nezadovoljstvo građana koji danima protestiraju zbog mjera štednje i traže raspisivanje vanrednih izbora.

Sedam ‘starih’ ministara zadržalo je pozicije u novoj vladi.

“Spreman sam za dijalog. Moj prioritet će biti ekonomska i politička stabilnost zemlje”, istakao je Ungureanu, prenosi Tanjug.

Potpredsjednik vlade je Marko Bela, šef diplomatije i dalje Cristian Diakonescu, novi ministar finansija Bogdan Gragoi, ekonomije Lucijan Bode, odbrane Gabriel Oprea, unutrašnjih poslova Daniel Berca.

Sedam “starih” ministara zadržalo je pozicije u novoj vladi.

Ungureanu (43) je bio šef spoljne obavještajne službe, a ranije ministar vanjskih poslova.

Nastavak protesta

On je dobio mandat da formira vladu, pošto je Boca prije dva dana podnio ostavku, kako bi smirio proteste građana koji su, nezadovoljni zbog mjera štednje, danima tražili odlazak i vlade i predsjednika Baseskua.


‘Nećemo vladu lutaka’, usvijuju protestanti [AFP/Getty]

Basesku na ovaj način pokušava ublažiti nezadovoljstvo građana koji traže njegovu ostavku i raspisivanje vanrednih izbora.

Popularnost vladajuće Demokratsko-liberalne partije je opala ispod 20 posto i ona će učiniti sve da sada izbjegne raspisivanje vanrednih izbora, što opozicija uporno traži.

U Rumuniji redovni parlamentarni izbori trebaju biti održani u novembru ove godine.

Građani Rumunije u više mjesta, uprkos nezapamćenim hladnoćama i snijegu, nastavljaju protestirati protiv mjera štednje i vladajućih struktura.

“Nećemo vladu lutaka”, uzvikivali su građani, koji su nezadovoljni formiranjem nove vlade.

Manje grupe građana u nekoliko mjesta u Rumuniji nastavile su protestirati već 26 dan uzastopno, javila je novinska agencija Adjerpress.

Izvor: Agencije


Povezane

Mihai Razvan Ungureanu formirao vladu koja će pokušati ublažiti napade građana kojima je bio izložen prethodni kabinet.

08 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO