Saleh se vraća u Jemen na glasanje

Prelazna vlada Jemena odlučila je amnestirati od suđenja predsjednika Alija Abdullaha Saleha (AFP)

Predsjednik Jemena Ali Abdullah Saleh obećao je da će se vratiti u Jemen da glasa na predsjedničkim izborima kasnije ovog mjeseca, javila je državna novinska agencija Saba.

Prelazna vlada Jemena odlučila je početkom januara amnestirati od suđenja predsjednika Alija Abdullaha Saleha i tako mu omogućila da napusti zemlju, u skladu s mirovnim planom zemalja Golfskog zaljeva o okončanju nasilnih protesta protiv njegove vladavine.

Vlada je usvojila nacrt zakona prema kome će Saleh i njegovi saveznici, koji su s njim radili u vladi, kao i građanskim i vojnim organizacijama tokom njegove vladavine, biti amnestirani od zakonskog i sudskog gonjenja.

Jemenski predsjednik se nalazi u Nw Yorku od kraja januara, na liječenju od zadobijenih povreda u prošlogodišnjem bombaškom napadu.

Saleh je rekao da će “uzeti učešće” na prijevremenim izborima 21. februara u Jemenu, na kojima je njegov zamjenik Abed Rabo Mansur Hadi jedini kandidat, prenosi AFP.

Američki zvaničnici su, s druge strane, naveli kako je Saleh kazao da se neće vraćati u Jemen sve do poslije referenduma, koji imaju formu predsjedničkih izbora.

‘Dobrog zdravlja’

Jemenski predsjednik se nalazi u Nw Yorku od kraja januara, na liječenju od zadobijenih povreda u prošlogodišnjem bombaškom napadu.

Saleh je naveo da je sada “dobrog zdravlja”.

On je potpisao 23. novembra inicijativu Vijeća za saradnju zemalja Zaljeva prošle godine, poslije višemjesečnog odugovlačenja, da preda vlast, kojim je bio predviđeno organiziranje vanrednih izbora u roku od 90 dana.

Sporazum predviđa odlazak 69-godišnjeg Saleha u roku od 90 dana, a zauzvrat bi on i njegova porodica dobili imunitet.

Planom Zaljevskih zemalja bilo je predviđeno da Hadi bude novi jemenski predsjednik s dvogodišnjem mandatom.

Izvor: Agencije