Premijer Rumunije formirao vladu

Ungrueanu i Basesku: Cilj nove vlade je smirivanje protesta građana nezadovoljnih zbog mjera štednje (AFP)
Ungrueanu i Basesku: Cilj nove vlade je smirivanje protesta građana nezadovoljnih zbog mjera štednje (AFP)

Bivši šef obavještajne službe Mihai Razvan Ungureanu, koji je imenovan za rumunkog premijera, sastavio je u srijedu vladu, smijenivši dosadašnje ministre iz vladajuće stranke kako bi se odmakao od politike svog prethodnika, koji je podnio ostavku suočen s narodnim nezadovoljstvom zbog oštrih mjera štednje.

Parlament bi u četvrtak trebao potvrditi 43-godišnjeg Ungureanua za premijera, koji je naslijedio koaliciju vladajuće Demokratsko-liberalne stranke (PDL, centar) i manjih stranaka.

Rumunija je druga najsiromašnija zemlja u EU, s prosječnom platom ispod 350 eura.

Dosadašnji premijer Emil Boc najnovija je žrtava u nizu premijera koji su u Evropi izgubile izbore ili podnijeli ostavku zbog narodnog nezadovoljstva nametnutim mjerama štednje u ekonomskoj krizi.

Zbog demonstracija u Rumuniji, koja je u Evropskoj uniji (EU) druga najsiromašnija zemlja, s prosječnom platom ispod 350 eura, ili četvrtinom zagarantirane minimalne plate u Francuskoj, popularnost PDL-a ispod je 20 posto.

Novi i stari ministri

Predstavljajući svoju vladu, Ungureanu je rekao: “Ovo je vlada koja zaslužuje povjerenje i spremna je dokazati da je nastupila smjena generacija u politici te promjena vladanja.”


Catalin Predoiu [AFP/Getty]

On je predložio da svi ministri iz PDL-a budu zamijenjeni drugim članovima iste stranke.

Za novog ministra finansija predložio je Bogdana Dragoija, iskusnog za rješavanje dužničke krize.

U novoj vladi ostaju svi ministri iz drugih koalicijskih stranaka, među njima i ministar pravosuđa Catalin Predoiu, koji je u ponedjeljak, nakon Bocove ostavke, nakratko bio imenovan prijelaznim premijerom.

Predioua je predsjednik države Traian Basescu tada zadužio za tekuća pitanja dok se ne oformi nova vlada.

Izvor: Agencije


Povezane

Pravnik Catalin Predoiu (43), bio je u Bocovoj vladi ministar pravosuđa i nekada član opozicione liberalne stranke, iz koje je istupio i postao nestranačka osoba.

06 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO