Aisha Gaddafi traži istragu UN-a o smrti oca

Aisha Gaddafi snimljena prilikom obraćanja pristalicama u Tripoliju u aprilu 2011. (EPA)

Kćerka Muammara Gaddafija izrazila je zabrinutost da komisija Ujedinjenih naroda koja istražuje kršenja ljudskih prava tokom sukoba u Libiji ne pokušava utvrditi ko je ubio njenog oca.

Okolnosti pod kojima je 20. oktobra prošle godine ubijen svrgnuti libijski lider još nisu razjašnjene.

Advokat Aishe Gaddafi je u pismu predsjedniku istražne komisije UN-a postavio pitanje da li istražitelji ispunjavaju svoju obavezu da ispitaju kršenja prava sa obje strane u konfliktu.

U pismu se navodi da Aisha Gaddafi očekuje od komisije da detaljno ispita ubistva njenog oca Muammara i brata Muatassima, koji je također izgubio život poslije zarobljavanja.

“Ova ubistva vidio je čitav svijet i osudili su ih oni koji podržavaju vladavinu prava. Zato je nezamislivo da komisija odbije da istraži ova pitanja”, navodi se u pismu.

Zahtjevi sudu

Advokat Nick Kaufman izjavio je da su istražitelji UN-a obavili nekoliko desetina intervjua, ali da nisu zainteresirani da čuju svjedočenje Aishe Gaddafi i ostalih članova porodice.

U decembru prošle godine, nakon što je Aisha Gaddafi zatražila od Međunarodnog krivičnog suda (ICC) da istraži smrti njenog oca i brata, tužilac ovog suda Luis Moreno-Ocampo kazao je da misli da “način na koji je Gaddafi ubijen rađa sumnju …u ratni zločin”.

Ranije ovog mjeseca, Međunarodni krivični sud (ICC) odbacio je zahtjev Aishe Gaddafi da joj se dostave informacije o slučaju brata Saifa al-Islama, koji u Libiji čeka suđenje zbog optužbi za ubistva i silovanja.

Protiv Saifa al-Islama Gaddafija, koji je u novembru uhapšen u Sahari prerušen u beduina, optužbe je podigao i ICC, a odnose se na zločine protiv čovječnosti počinjene prošle godine, u vrijeme libijskog građanskog rata.

Aisha, njena majka Safija, braća Hanibal, Mohamed i ostali članovi porodice pobjegli su iz Libije kada su pobunjenici u avgustu zauzeli glavni grad Tripoli, te se od tada nalaze u susjednom Alžiru.

Izvor: Agencije