Berlusconi pred još jednim suđenjem

Berlusconi osumnjičen da se založio da se u listu Il Giornale, čiji je vlasnik njegov brat, objavi tajni telefonski razgovor (EPA)

Silvio Berlusconi će se u martu ponovo naći pred sudom, ovoga puta zbog optužbi za objavljivanje povjerljivih informacija u slučaju vezanom za bankarski skandal iz 2005. godine, saopćio je advokat bivšeg italijanskog premijera.

Pored parnica koje se protiv Berlusconija već vode, novo suđenje će početi 15. marta, izjavio je advokat Niccolo Ghedini, prenijela je agencija Reuters.

Najnoviji slučaj temelji se na tvrdnjama da se Berlusconi založio da se u listu Il Giornale, čiji je vlasnik njegov brat, objavi snimljen telefonski razgovor iz 2005. godine koji je, međutim, trebalo da ostane u tajnosti zbog istrage koja je bila u toku.

Berlusconi, koji tvrdi da ga politički pristrani tužioci u Milanu progone, u utorak je na preliminarnom saslušanju rekao da nije čuo taj snimak i da nije naložio da se on objavi, izjavio je Ghedini.

Sporni snimak

U razgovoru, koji je snimljen u vrijeme kada je osiguravajuća kompanija Unipol bila na pragu da preuzme jednu od vodećih italijanskih banaka, BNL (Banca Nazionale del Lavoro), Piero Fassino, tada glavni Berlusconijev politički protivnik kao lider najveće partije lijevog centra, upitao je direktora Unipola: “Dakle, banka je naša?”

U istrazi o mogućim finansijskim prekršajima među ugovornim stranama i neprimjerenom miješanju u slučaj, tužioci su zadržali taj snimak.

Protiv Berlusconija, koji je podnio ostavku u novembru prošle godine usred skandala i haosa na finansijskom tržištu, već su pokrenuta tri odvojena sudska procesa na osnovu optužbi za korupciju, utaju poreza i plaćanje za seksualne usluge sa maloljetnom prostitutkom, prenose agencije.

Izvor: Agencije