Novi oružani napadi u Nigeriji

U januaru je izvršen napad na policijsku stanicu u naselju Sheka u Kanou, za koji se tereti Boko Haram (AFP)

Naoružani napadači napali su policijsku stanicu eksplozivima i automatskim puškama u Kanu, drugom najnaseljenijem gradu u Nigeriji, dok je također napadnuta apoteka u gradu Maiduguri, uporištu radikalne grupe Boko Haram.

Visoki policijski zvaničnik kazao je da su napadači naoružani eksplozivima uništili policijsku stanicu u naselju Sharada, te upucali jednog policajca u nogu.

Skupina Boko Haram priznala je odgovornost za seriju nedavnih napada u najnaseljenijoj afričkoj državi, uključujući koordinirane bombaške napade i napade teškim oružjem u Kanou 20. januara u kojima je poginulo najmanje 185 ljudi.

Otpor vlastima

„Tek sam stigao kući na vrijeme za policijski sat kad sam čuo eksploziju iz pravca policijske stanice. Uskoro je bilo i pucanja. Zvučalo je kao razmjena vatre“, kazao je lokalni stanovnik Bala Salisu.

Napadnuta je i apoteka u trgovinskom centru u gradu Maiduguri na sjeveroistoku zemlje, uporištu Boko Harama, kazali su svjedoci.

Boko Haram se opire vlastima i tvrdi da želi uvesti islamski zakon u zemlji s 160 miliona stanovnika. Polovina stanovnika su muslimani, a druga polovina kršćani.

Izvori nigerijske tajne službe saopćili su da su uhapsili Abu Qaqa, navodnog glasnogovornika grupe u srijedu, iako je čovjek koji se predstavio kao on telefonirao novinarima iz Maidugurija da demantira ovu vijest.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO