Prelazna vlada Kuvajta podnijela ostavku

Islamisti su odnijeli uvjerljivu pobjedu na izborima (EPA)

Kuvajtski emir šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah prihvatio je u nedjelju ostavku prelazne vlade, pošto su u četvrtak islamisti pobijedili na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Vlada Kuvajta u nedjelju je dala ostavku, četiri dana nakon što je islamistička opozicija dobila većinske glasove na vanrednim parlamentarnim izborima u ovoj zaljevskoj zemlji.

Šeik al-Sabah tražio je od članova vlade da zadrže svoje funkcije dok nova vlada ne bude formirana, saopćili su državni mediji.

Očekuje se da će se nova vlada formirati prije prve sjednice parlamenta, koja se treba održati za manje od dvije sedmice, javio je DPA.

U decembru je kuvajtski lider raspustio parlament, nakon što je opozicija optužila vladu za mito i nakon što su demonstranti izvršili napad na zgradu parlamenta.

Šeik al-Sabah tražio je od članova vlade da zadrže svoje funkcije dok nova vlada ne bude formirana.

Emir treba početi konsultacije za imenovanje mandatara, jer, prema Ustavu, nova vlada mora biti sastavljena na prvom zasjedanju parlamenta dvije sedmice nakon izbora, prenosi Reuters.

Prelazna vlada bila je imenovana u decembru, nakon ostavke prethodne vlade i raspuštanja parlamenta do izbora.

Opozicija je u četvrtak osvojila 34 od 50 mjesta u parlamentu, u kojemu suniti, a među njima salafisti, imaju najveći blok sa 23 zastupnika.

Plemena okosnica opozicije

Žene su najveće gubitnice prijevremenih izbora.

Nijedna žena neće sjediti u novome sazivu parlamenta, što je korak unatrag, pošto su u parlament prvi put ušle 2009. godine, kada su na izborima osvojile četiri mjesta, prenosi AFP.

Plemena, koja čine 55 posto lokalnog kuvajtskog stanovništva, činit će sada okosnicu parlamentarne opozicije.

Tradicionalno su plemena bila saveznik kraljevske obitelji al-Sabah, koja vlada Kuvajtom 250 godina.

Nijedna žena neće sjediti u novome sazivu parlamenta, što je korak unatrag.

Plemena i islamisti imaju različite prioritete.

Islamisti žele uvesti šerijatsko pravo, a plemena su okrenuta socijalnim pitanjima, pišu analitičari.

Ocjenjuju da je pobjeda islamista kazna vladi optuženoj za korupciju i da su islamisti iskoristili proteste mladih Kuvajćana protiv korupcije 2011. godini, u jeku “Arapskog proljeća”.

Kuvajt je bio pogođen nizom političkih kriza, uglavnom zbog optužbi za korupciju i zbog toga su izbori održani četiri puta u zadnjih šest godina.

Izvor: Agencije