U Moskvi novi protesti protiv Putina

Najveći protesti u proteklih 20 godina (EPA)

Deseci hiljada Rusa u subotu su se okupili u centru Moskve kako bi zahtijevali kraj vladavine premijera Vladimira Putina, žestoko osporavajući njegova nastojanja da se ponovo kandiduje za predsjednika države na izborima koji će biti održani u martu. 

Demonstranti koji su nosili bijele trake i tranasparente na kojima je pisalo “Rusija bez Putina!” i “Za slobodbne izbore” marširali su prema trgu na kojem se miting održavao. 

Današnja masa izgleda čak i veća od onih na dva slična mitinga održana u decembru, uprkos temperaturi od minus 20 stepeni Celzijusa, prenosi AP. 

Raniji mitinzi – od kojih je drugi, sudeći po organizatorima, privukao 120.000 ljudi – bili su najveći u Rusiji od protesta prije 20 godina koji su otvorili put za raspad Sovjetskog saveza. 

Demonstranti, od kojih su mnogi bili u bundama kako bi se zaštitili od hladnoće, uzvikivali su “Rusija bez Putina!” i “Putine, odlazi!” Komunisti i nacionalisti također su se prudružili protestu, mašući velikim zastavama. 

‘Stroga kontrola’

Putin će se na izborima suprotstaviti trojici čelnika parlamentarnih stranaka, koji su mu i ranije bili protukandidati, uz jedno novo lice – milijardera i vlasnika košarkaškog tima New Yersey Nets, Mihajla Prohorova. On se pridružio današnjim protestima, ali se suzdržao da održi govor. 

Ne očekuje se da ijedan od protukandidata predstavi bilo kakav ozbiljan izazov Putinu, čiji je trenutni rejting tek nešto ispod 50 posto glasova podrške potrebnih za pobjedu u prvom krugu izbora.

Ukoliko Putin ne uspije da pobijedi u prvom krugu, on će tri sedmice kasnije ući u drugi krug, najvjerovatnije s čelnikom Komunističke partije Genadijom Zjuganovim, koga će vjerovatno lako poraziti.

Demonstranti na subotnjerm protestu osudili su, međutim, izbornu utrku kao nelegitimnu, tvrdeći da je stroga kontrola nad političkom scenom koju je Putin nametnuo tokom svoje 12-godišnje vladavine uništila svako istinsko političko natjecanje. 

Izvor: Agencije