Španska vlada usvojila plan reforme banaka

Iznos loših zajmova u julu prošle godine dostigao je 176 milijardi eura (EPA)

Španska vlada je u petak odobrila plan reforme bankovnog sektora, koja bi primorala tamošnje banke da na ime sredstava rezerviranja i rezervnog kapitala izdvoje daljnjih 50 milijardi eura kako bi pokrile problematične zajmove u sektoru nekretnina.

Riječ je o ključnom potezu kako bi se restrukturirao tamošnji finansijski sektor i oživjela posustala ekonomija, javlja Hina.

Vlada je usvojila plan reformi dan nakon što ga je predstavio ministar ekonomije Luis de Guindos.

Sada se upućuje na glasanje u parlament.


Reforme će poboljšati povjerenje španskog
finansijskog sektora [AFP]

“Ova reforma ima za cilj poboljšati povjerenje i kredibilitet španskog finansijskog sektora”, kazao je ministar ekonomije, najavljujući mjere u četvrtak na konferenciji za novinare.

Bankovni sektor opterećen je golemim iznosom problematičnih zajmova i nekretninama, koje gube na vrijednosti nakon što je špansko tržište nekretnina doživjelo kolaps u 2008. godini.

Prema podacima centralne banke, iznos loših zajmova u julu prošle godine dostigao je 176 milijardi eura.

Sektor je podvrgnut značajnom restrukturiranju od 2008. godine, no vlada u Madridu smatra da su banke još u opasnosti premda izdvajaju trećinu toga iznosa kako bi ublažile udarce koje će pretrpjeti rasprodajom loše imovine.

Banke će biti pod pritiskom da se riješe imovine, poput zemljišta, zaplijenjenih nekretnina ili onih neprodanih, i da ih prodaju po tržišnim cijenama.

Cilj nove reforme je pokrenuti spajanja kako bi se od posrnulih stvorile održive kompanije, pa će “čišćenje bilansa biti brzo i temeljito”, poručio je De Guindos.

Izvor: Agencije