Janša sastavio novu slovensku vladu

Stranka predsjednika Viranta dobit će dva ministarstva (EPA)

Janez Janša, mandatar za sastav nove slovenske vlade rekao je da je postignut dogovor pet stranaka njegove koalicije o imenima kandidata za ministre u novoj vladi koja će imati 12 resora i najavio da će se parlament o njoj izjašnjavati krajem sljedeće nedjelje.

“Svaka od stranaka imat će najmanje dva ministra u vladi koju čine predsjednik vlade i 12 ministara, što je brojčano najmanja vlada otkad je Slovenija postala samostalna država”, istakao je Janša, prenosi Fena.

Janša je rekao da su pred novom vladom veliki izazovi i najteži zadaci posljednjih dvadeset godina, jer mora odmah početi djelovati na stabilizaciji javnih financija, kako bi “Sloveniju izvela iz krize”. Prema podacima s kraja prošle godine, slovenska zaduženost dostigla je 49 do 50 posto BDP-a, rekao je Janša.

SDS-u četiri ministarstva

“Mogućnosti za zaduživanje praktično više nema i treba se ponašati krajnje racionalno”, rekao je Janša, dodajući da je neophodno smanjenje budžetskog deficita.

Kandidati za ministre u utorak i četvrtak će se predstaviti parlamentarnim odborima, a u petak slijedeće sedmice parlament će glasati o vladi koja bi nakon toga trebalo da počne sa radom.


Parlament će se o novoj vladi izjasniti slijedeće sedmice [EPA]

Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) kao najjača stranka u novoj vladajućoj koaliciji uz mjesto predsjednika vlade držat će, prema predloženoj listi ministarskih kandidata i četiri ministarstva, među kojima ministarstvo za rad i socijalnu politiku, kao i ministarstvo unutrašnjih poslova u okviru koga će djelovati i državno tužilaštvo.

Ministarstvo za finansije i ministarstvo pravosuđa i javne uprave dobit će kandidati iz Građanske liste čiji je predsjednik Gregor Virant i predsjednik parlamenta.

Predsjednik koalicijske Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav kandidat je za ministra privrede, a istoj stranci pripada i resor za poljoprivredu i životnu sredinu.

Jedna žena u vladi

Predsjednica stranke Nova Slovenija (NSI) Ljudmila Novak postat će ministarka za dijasporu i biće jedina žena u Janšinoj vladi, a ta stranka imat će i položaj ministra obrane.

Dva ministarska mjesta dobit će i Demokratska stranka penzionera (DESUS) čiji će predsjednik Karl Erjavec postati ministar vanjskih poslova.

Erjavec je u Janšinoj koalicijskoj vladi od 2004. do 2008. bio ministar odbrane, a u prijašnjoj Pahorovoj vladi na početku je bio ministar za životnu sredinu i prostor, ali je kasnije morao dati ostavku.

Izvor: Agencije