Tajna američka optužnica protiv Assangea

Assange strahuje da bi, ako bude izručen Švedskoj, bio odmah predat SAD (EPA)

Američki tužitelji sastavili su tajnu optužnicu protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, objavili su australski mediji, pozivajući se na jedno povjerljivo elektronsko pismo.

Riječ je o jednom od mnogih mailova američke kompanije Stratfor koja se bavi geopolitičkim analizama, a koje je WikiLeaks počeo objavljivati u ponedjeljak.

„Imamo zapečaćenu optužnicu protiv Assangea“, navodi se u mailu koji je Stratforov potpredsjednik  za obavještajna pitanja Fred Burton uputio analitičarima ove kompanije.

Odluka o izručenju

Australski denvni list Sydney Morning Herald, koji ima pristup mailovima, naveo je da je ovaj komentar od 26. januara prošle godine dat kako odgovor na medijske izvještaje o tome da američki istražitelji grade slučaj protiv Wikileaksa, a informacija je data uz zahtjev da se ne objavljuje.

Australski dnevnik ističe da je Burton poznati stručnjak za sigurnost i borbu protiv terorizma i da ima bliske veze sa američkim obavještajnim i policijskim agencijama.

Assange, državljanin Australije, čeka odluku Vrhovnog suda Velike Britanije po osnovu njegove žalbe na odluku o izručenju Švedskoj, koja ga traži zbog optužbi za seksualno uznemiravanje.

Osnivač WikiLeaksa te optužbe poriče, ističući da su politički motivirane i da su povezane sa aktivnostima njegove internet stranice.

On strahuje da bi, ako bude izručen Švedskoj, bio odmah predat SAD, kako bi se suočio sa optužbama zbog objavljivanja povjerljivih američkih depeša.

Izvor: Agencije


Povezane

E-mail poruke dobijene tokom niza anonimnih hakerskih napada otkrivaju unutrašnji ustroj američke obavještajne agencije.

Published On 27 Feb 2012

Američki institut za globalne analize smatra kako su istovremene promjene u Evropi, Kini i na Bliskom istoku otvorile vrata novom međunarodnom okviru.

Published On 21 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO