Smrtonosni napad u Kini

Sigurnosne mjere u Xinjiangu pojačane su nakon napada 2009. godine (Getty Images)

Napadači naoružani noževima ubili su 13 ljudi, a više njih ranili u kineskom regionu Xinjiang, nakon čega je policija intervenirala i usmrtila sedmericu izgrednika, saopćila je u srijedu regionalna vlada.

“Devet nasilnički nastrojenih terorista iznenada je uletjelo među prolaznike i izbolo noževima nedužne ljude, usmrtivši 13 njih i ranivši veći broj drugih”, navodi se u saopćenju.

U tekstu se dodaje da je policija ubrzo intervenirala i ubila sedam terorista, a dvojicu uhapsila, prenosi Reuters.


U Xinjiangu živi oko devet miliona Ujgura

Napadi su izvedeni u utorak navečerć u prepunoj pješačkoj ulici u okrugu Yecheng (poznatom i pod nazivom Kargilik), nadomak grada Kashgar, na jugu Xinjianga, gdje su prisutne tenzije između muslimanskih Ujgura i Han Kineza.

Regionalna vlada nije utvrdila identitet i etničku pripadnost nijednog od napadača, kao ni njihovih žrtava.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei je izjavio da incident u Yechengu ne bi trebalo preuveličavati.

“Situacija u Xinjiangu je generalno dobra. Mi se energično suprotstavljamo maloj grupi terorista i separatista koji uništavaju miran razvoj i mirne uslove”, rekao je Hong.

Žrtve represije

Xinjiang, u kojem živi oko devet miliona Ujgura, koji tvrde da su žrtve represije režima, u posljednjih nekoliko godina nekoliko puta je bio poprište sličnih nereda, podsjećaju agencije.

Kineska vlada uglavnom dovodi u vezu nasilje u tom regionu, bogatom prirodnim resursima, s ekstremizmom, separatizmom i terorizmom.

Kina je za ranije napade optuživala tvrdokorne vjernike, koji žele uspostaviti nezavisnu državu pod nazivom Istočni Turkestan, kao i muslimanske borce obučene u Pakistanu.

Kineska vlada uglavnom dovodi u vezu nasilje u tom regionu s ekstremizmom, separatizmom i terorizmom.

Međutim, Ujguri u egzilu i grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da Kina preuveličava prijetnju koju predstavljaju militantni aktivisti u Xinjiangu.

Izvor: Agencije