Sirijska vojska izvodi kopneni napad na Homs

Na ulicama tenkovi sirijske vojske lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu (EPA)

Žestoki sukobi izbili su u srijedu u blizini glavnog pobunjeničkog uporišta Baba Amr u Homsu nakon što su sirijske snage pokrenule kopneni napad, kazali su opozicioni izvori.

“Vojska pokušava ući pješadijom iz smjera nogometnog igrališta Al Basel i vode se žestoki sukobi s automatskim puškama i teškim mitraljezima”, rekao je aktivist Mohamad al-Homsi iz Homsa.

Dodao je da je vojska granatirala to područje u utorak i tokom noći prije početka kopnenog napada.

‘Ratni zločinac’

Istovremeno, Kina podržava međunarodne napore da se u Siriju pošalje humanitarna pomoć, kazao je kineski ministar vanjskih poslova, nakon što su zapadne sile predložile rezoluciju Ujedinjenih naroda (UN) kojom se odobrava slanje pomoći u ovu zemlju.

„Neodložan zatadak sada je da sve strane u sirijskom konfliktu prestanu sa nasiljem i što je prije moguće, stupe u inkluzivni politički dijalog, te zajedno razmotre plan reforme“, kazao je Yang Jiechi u telefonskom pozivu šefu Arapske lige Nabilu Elarabyju u kasnim večernjim satima u utorak.

„Međunarodna zajednica trebala bi stvoriti uvjete za ovo i pružiti humanitarnu pomoć Siriji“, kazoa je Yang.

Nije poznato da li Yangovi komentari znače da će Kina uzeti u o obzir prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Međunarodna zajednica oštro je kritizirala Kinu zbog njenog odnosa prema ratu u Siriji.

Elaraby je ranije kazao da je Peking izgubio diplomatski kredit u arapskom svijetu nakon što se prdiružio Rusiji u ulaganju veta na prethodne dvije rezolucije Vijeća sigurnosti.

Sjedinjene Američke Države predložile su tekst rezolucije kojom se zahtijeva omogućavanje pristupa humanitarnih radnika opkoljenim gradovima, te zaustavljanje nasilja.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da su snage predsjednika Bashara al-Assada ubile najmanje 7.500 ljudi od marta prošle godine.

Američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak je izjavila da bi se moglo naći argumenata da se Assad proglasi ratnim zločincem.

“Trebalo bi argumentirati da on pripada u tu kategoriju”, odgovorila je ona pred članovima senatskog odbora na pitanje senatorice Lindsay Graham.

No, takve kvalifikacije “umanjuju mogućnosti da se nekog čelnika nagovori da odstupi sa vlasti”, dodala je Clinton.

Clinton je postavljeno i pitanje da li misli da će Assad ipak biti maknut s vlasti.

“Mislim”, rekla je. “Samo ne znam kako to definirati u konačnici.”

Uloga al-Qaede

Bijela kuća je saopćila da nije vrijeme za slanje oružja Assadovim protivnicima, jer bi al-Qaeda mogla iskoristiti nasilje u Siriji.

„Ne pominjući procjene naših tajnih službi, jednostavno bih rekao da smo svjesni činjenice da al-Qaeda i drugi ekstremisti žele iskoristiti situaciju stvorenu Assadovim brutalnim gušenjem opozicije“, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

On je rekao da je stoga bolje vršiti politički pritisak na Assada da napusti vlast i zaustavi vojno obračunavanje sa opozicijom
„Sada nije vrijeme za dodatno militariziranje situacije u Siriji“, dodao je on.

UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay zatražila je tokom hitne debate Vijeća za ljudska prava u utorak prekid vatre u Siriji iz humanitarnih razloga, ocijenivši da se situacija u posljednjih nekoliko sedmica ubrzano pogoršala.

Njen apel izazvao je sirijskog ambasadora u ženevskom uredu UN-a Faysala Khabbaya Hamouia da napusti debatu, koja se nastavlja u četvrtak.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Dok međunarodna zajednica pokušava pronaći rješenje za Siriju, kao da se ponavlja situacija s Bosnom i Hercegovinom.

Published On 25 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO