Pobjede Romneyja u Arizoni i Michiganu

Dvostruka pobjeda dala je podstrek Romneyjevoj kampanji pred "superutorak" (EPA)

Kandidat za predsjedničku nominaciju republikanaca na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Mitt Romney izbjegao je ponižavajući poraz na predizborima u Michiganu, u državi u kojoj je odrastao, tijesno pobijedivši svog suparnika Ricka Santoruma.

Romney je suvereno trijumfovao i na predizborima u Arizoni, ali sve su oči bile uprte u ishod glasanja u Michiganu, koje se smatralo ključnim testom za vodećeg republikanskog kandidata.

Televizijske mreže proglasile su Romneya pobjednikom glasanja sat i pol nakon zatvaranja birališta.

Nakon prebrojanih 91 posto glasova, Romney je vodio ispred Santoruma sa 41 prema 38 procenata glasova. Teksaški kongresmen Ron Paul daleko je zaostao s 12 posto, kao i bivši vođa republikanaca u Predstavničkom domu Newt Gingrich sa sedam posto glasova.

„Nismo pobijedili velikom razlikom, ali pobijedili smo i to je jedino što je važno“, rekao je Romney svojim pristalicama.

Novi impuls

Romneyeva dvostruka pobjeda dala je njegovoj kampanji novi impuls uoči „super utorka“ 6. marta kada se glasa u deset američkih saveznih država.

Predizbori u Michiganu smatrani su ključnima za Romneya, koji je tamo rođen i odrastao, a njegov je otac bio popularni guverner te američke savezne države.

Njegov eventualni poraz „na domaćem terenu“ mogao mu je zadati težak udarac i učiniti vrlo upitnom njegovu sposobnost za pobjedu na izborima u novembru nad demokratskim predsjednikom Barackom Obamom.

Uoči predizbora u Michiganu ankete su podjednake izglede za pobjedu davale Romneyu i Santorumu.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon tri poraza, osvojio 39 posto glasova, tri posto više od Rona Paula, dok je Newt Gingrich doživio debakl.

Published On 12 Feb 2012

Dvojicu kandidata sada podržava po 30 posto republikanskih birača na nivou cijelih Sjedinjenih Američkih Država.

Published On 10 Feb 2012

Rick Santorum ostvario je tri pobjede u trostrukom programu u okviru republikanske trke za predsjedničkog kandidata.

Published On 08 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO