Pjongjang pristao na nuklearni moratorij

Satelitski snimak nuklearnog kompleksa Jongbjon iz 2010. godine (AP)

Piše: Ivica Puljić

Sjedinjene Države u srijedu su objavile da je Sjeverna Koreja pristala na moratorij na nuklearne pokuse i lansiranje dalekometnih projektila, te da će dopustiti nuklearnim inspektorima da posjete kompleks u Yongbyonu kako bi provjerili je li zaustavljena svaka nuklearna aktivnost, pa i obogaćivanje uranija.

Do ovakvog razvoja događaja dolazi ubrzo nakon što je Kim Jong un preuzeo vođenje Sjeverne Koreje posije smrti svog oca Kim Jong ila u prosincu, a uslijedila je nakon prošlotjednih razgovora američkih i sjevernokorejskih diplomata u Pekingu.

Novonastala situacija utire put mogućem nastavku šestostranih pregovora o razoružavanju s Pjongjangom koje jes američke strane vodio Glyn Davis, posebni izaslanik za Sjevernu Koreju.

Tijekom današnjeg svjedočenja u Kongresu američka državna tajnica Hillary Clinton potvrdila je da je Sjeverna Koreja pristala na nuklearni moratorij:

“Sjedinjene Države su još uvijek iznimno zabrinute…Kada je umro Kim Jung il, izjavila sam kako se nadamo da će novo čelništvo izabrati da vodi svoju zemlju ka putu mira te da će ispunjavati svoje obveze. Današnje priopćenje je umjeren prvi korak u dobrom pravcu”.

Gospođa Clinton te dodala da će Sjedinjene Države blisko motriti situaciju te da će nove sjevernokorejskečelnike suditi prema njihovim djelima.

Američka državna tajnica je rekla da su se Sjedinjene Države složile da Sjevernoj Koreji osiguraju pomoć u hrani, što je dio spomenutog sporazuma. Riječ je o 240 tisuća metričkih tona u hrani, a Amerikanci će nadgledati dopremu pomoći.

‘Prazna obećanja’

Makar i umjereni optimizam Hillary Clinton je umanjila republikanska kongresnica Ileana Ros-Lehtinen, koja predsjedava kongresnim Odborom za vanjsku politiku:

“Današnji sporazum sa Sjevernom Korejom zvuči kao propali sporazumi iz prošlosti. Obećanje Sjeverne Koreje da će suspendirati određene nuklearne aktivnosti ne može biti uzeto kao zdravo za gotovo zbog nekoliko neprijavljenih nuklearnih postrojenja, za koja se skoro sa sigurnošću može reći da postoje. Pyongyang će vjerojatno nastaviti svoj tajni program nuklearnog naoružavanja pred našim nosem.

Ranije smo već nasjedali sličnim situacijama. Sporazum zamagljuje odvajanje humanitarne pomoći od nuklearnih pregovora. Sjevernokorejski režim će na naše dopremanje hrane gledati kao na nagradu za njihov povratak za pregovarački stol, što u prošlosti nije nigdje dovelo.

Bez detaljnih inspekcija i izravne verifikacije svih sjevernokorejskih nuklearnih aktivnosti, kao i raspodjele naše pomoći u hrani, mi samo kupujemo prazna obećanja.

Ne trebamo se fokusirati na prazna obećanja koja ne vrijede više od papira na kojem su napisana. Umjesto toga fokus mora biti na potvrdi o demontiranju kompletne nuklearne infrastrukture u Sjevernoj Koreji i eliminiranju prijetni po Sjedinjene Države i svijet jednom za svagda”.  

Izvor: Al Jazeera 


Povezane

Washington se u saopćenju optužuje za “politizaciju” pošiljke hrane, ali se i kaže da će zvaničnici sačekati i “vidjeti da li su SAD voljne da uspostave povjerenje” sa Sjevernom Korejom.

Published On 11 Jan 2012

Ova vijest povećala je zabrinutost Seula i zemalja Zapada da izolirana komunistička zemlja razvija drugi način za proizvodnju nuklearnog oružja.

Published On 30 Nov 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO