Pakistanac Khan priznao krivicu za terorizam

Majid Khan je u zatvoru već devet godina (EPA)

Pakistanac Majid Khan, koji je učestvovao u napadu u SAD-u 11. septembra 2001. godine, priznao je u srijedu pred vojnim sudom u Guantanamu da je kriv, što bi moglo ubrzati suđenje zatvorenicima u američkoj bazi na Kubi, koje je do sada bilo na mrtvoj tački. 

Majid Khan (32), u zatvoru već devet godina, priznao je da je kriv za “zavjeru, ubistvo i pokušaj ubistva uz kršenje ratnog zakona, materijalnu podršku jednom terorističkom i špijunskom poduhvatu”.

Govorio je na tečnom engleskom jeziku, kako bi odbio pomoć prevodioca, prije nego što je zvanično optužen.

Khan je živio sedam godina u SAD-u prije nego što je 2003. godine uhapšen u Pakistanu.

Mogao bi dobiti kaznu doživotnog zatvora, ali u skladu s dogovorom postignutim s tužiteljem, ona bi mogla biti smanjena.

Khan je živio sedam godina u SAD-u prije nego što je 2003. godine uhapšen u Pakistanu.

Priznavši krivicu, Kan je kazao da je učestvovao u napadima na benzinske pumpe u SAD-u i da je pokušao ubiti pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa.

Prema optužnici, on je to učinio po naredbi svog sunarodnjaka šejha Khaleda Muhammeda, organizatora napada od 11. septembra.

Optužen je da je, na zahtjev šejha Khaleda Muhammeda, isplatio 50.000 dolara za bombaški napad na hotel Marriott u Džakarti 2003. godine, u kojem je bilo 11 mrtvih.

Izvor: Agencije


Povezane

Na desetoj godišnjici Guantanama ne može biti jasnije da je to mjesto katastrofalni, pravni, etički i moralni neuspjeh, te laboratorija za torturu, kaže Hina Shamsi, direktorica Unije američkih građanskih sloboda.

Published On 10 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO