Obama zaobilazi zakon o teroristima

Očekuje se da će Obamin plan razljutiti mnoge članove Kongresa (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih država Barack Obama objavio je mjere po kojima bi civilnim istražiteljima bilo dozvoljeno da vode slučajeve osumnjičenika za terorizam.

Ova odluka smatra se načinom da se izbjegne provođenje zakona donesenog 2011. godine, koji zahtijeva da osobe optužene  za terorizam budu izvedene pred vojni sud.

Stav Kongresa

Očekuje se da će Obamina odluka razljutiti neke članove Kongresa, koji su izglasali da pravilo o suđenju stranim osumnjičenicima za terorizam na vojnim sudovima bude uključeno u Zakon o ovlastima odbrane.

Promjene uključuju situacije u kojima bi FBI-ju, a ne vojsci, bilo dozvoljeno da u pritvoru drže osumnjičene teroriste al-Qaede koji nisu državljani SAD-a, ali koje je uhapsila američka federalna policija.

Nove mjere su rezultat kompromisa koji je Obamina administracija u decembru  postigla s većinom republikanaca i nekim demokratima, koji su željeli veću ulogu vojnih sudova u slučajevima vezanim za terorizam.

Prema zakonu iz 2011. godine, članovi al-Qaede ili „povezanih snaga“ koji nisu američki državljani, a koji su planirali napad na SAD ili pokušavali napasti ovu zemlju ili njene koalicione partnere, moraju biti držani u vojnom pritvoru, osim ako predsjednik ne odbaci tu odluku.

Sedam iznimki

Obama je objavio sedam okolnosti u kojima bi mogao narediti slanje osumnjičenog u pritvor FBI-ja, a ne u vojni pritvor.

Ovo bi se moglo desiti ako bi držanje osumnjičenika u vojnom pritvoru naštetilo kooperaciji s drugim vladama u borbi protiv terorizma, ili naporima da se osigura kooperacija ili priznanje osumnjičenika.

Također, iznimke su moguće u slučaju hapšenja stranaca sa stalnom boravišnom vizom SAD-a na teritoriji ove države.

Dodatno, odluka o civilnom pritvoru mogla bi biti donesena ako bi držanje osumnjičenika u vojnom pritvoru moglo naštetiti suđenju, te ako su osumnjičenog uhapsile lokalne vlasti, odnosno vlasti američkih saveznih država, te kasnije predale federalnim organima.

Izvor: Agencije


Povezane

Na desetoj godišnjici Guantanama ne može biti jasnije da je to mjesto katastrofalni, pravni, etički i moralni neuspjeh, te laboratorija za torturu, kaže Hina Shamsi, direktorica Unije američkih građanskih sloboda.

Published On 10 Jan 2012

Alžirac sa bh. pasošem Lakhdar Boumediene nevin proveo sedam godina u američkom zatvoru na Kubi.

Published On 10 Jan 2012

Phil Rees je veći dio svoje karijere proveo upoznavajući muškarce i žene koje Zapad naziva teroristima. Nekada se govorilo, što je za jednog čovjeka terorista, za drugog je borac za slobodu. Međutim, od 11. septembra to se izgleda promijenilo. U ovoj epizodi Rees odlazi u plemenska područja Pakistana. Prva linija fronta u ratu Zapada ‘protiv […]

Published On 21 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO