Nasilje tokom protesta u Barseloni

Policija nije objavila detalje o metodama koje su upotrijebljene protiv demonstranata (AFP)

Španski studenti sukobili su se u srijedu s policijom u Barseloni, tokom protesta protiv smanjenja budžeta za obrazovanje.

Policija je saopćila da su se pripadnici snaga sigurnosti u opremi za suzbijanje nemira suočili s demonstrantima ispred zgrade berze u Barseloni.

Grupa demonstranata, koja se odvojila od nekoliko hiljada onih koji su mirno protestirali, bacala je kamenice i druge predmete na policiju.

Grupa studenata je tokom protesta razbijala izloge banaka, dok se požar podmetnut u jedan od kontejnera proširio na nekoliko automobila.

Nije poznato koliko je osoba uhapšeno nakon incidenta.

Grupa studenata je tokom protesta razbijala izloge banaka, dok se požar podmetnut u jedan od kontejnera proširio na nekoliko automobila.

Jedan od studenata Paul Bronsom (22) rekao je da su policajci palicama udarali demonstrante i ispaljivali gumene metke.

“Nismo očekivali ovaj stepen represije. Niko nije ništa razbio dok policija nije jurnula na demonstrante”, kazao je Bronsom.

Regionalni policijski zvaničnik nije objavio detalje o metodama koje su upotrijebljene protiv demonstranata.

Studenti su protestirali u Madridu i Valensiji, ali tamo nisu prijavljeni incidenti.

U Španiji su provedene velike mjere štednje i postoji mogućnost ulaska u recesiju, uprkos tome što vlada pokušava smanjiti stopu nezaposlenosti, koja je skoro 23 posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Uhapšeno 25 mladih ljudi, a snimak španskih medija pokazuje kako se policija žestoko obračunavala s demonstrantima i da je čak tukla dvije žene.

Published On 21 Feb 2012

Izvjesne sankcije protiv nove vlade Španije zbog kašnjenja u provođenju strogih mjera štednje pred regionalne izbore idućeg mjeseca.

Published On 14 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO