Kapetan priznao krivicu za ekološku nesreću

Hitne službe još uvijek skidaju kontejnere s teretnjaka i čiste plaže, te morsko dno (Getty Images)

Kapetan i šef navigacije teretnog broda koji se nasukao na novozelandski greben prošle godine, izazvavši najgoru ekološku katastrofu u ovoj zemlji u nekoliko decenija, priznali su krivicu.

U danima nakon nesreće, iz broda je u more iscurilo 300 tona gustog, toksičnog goriva, što je izazvalo uginuće na hiljade ptica i zagadilo plaže od grebena udaljene 100 kilometara.

Na suđenju na Novom Zelandu u srijedu, dvojica filipinskih državljana su kazali da su krivi po optužnici za opasnu navigaciju i falsificiranje brodskih dokumenata nakon nesreće.

Kapetan je priznao svih šest tačaka optužnice, dok se šef navigacije izjasnio krivim po četiri od pet tačaka optužnice podignutih protiv njega.

Višemilionska cijena čišćenja

Sud je zabranio objavljivanje identiteta dvojice optuženih, koji su uvjetno pušteni na slobodu do presude, koja će biti izrečena 25. maja.

Suočavaju se sa velikim novčanim kaznama i do sedam godina zatvora.

Petog oktobra prošle godine brod MV Reena nasukao se na grebe Astrolabe nedaleko od luke Tauranga.

Brod pod liberijskom zastavom, dugačak 236 metara, prepolovio se je u januaru, nakon što je tri mjeseca ostao nasukan na grebenu.

Hitne službe, koje su nakon nesreće ispumpale 1.000 tona goriva sa broda, još uvijek skidaju kontejnere s teretnjaka i čiste plaže, te morsko dno.

Novozelandska vlada saopćila je ranije ovog mjeseca da cijena akcije čišćenja iznosi 130 miliona dolara.
Većinu troškova snose osiguravajuća društva, dok vlada pokriva ostatak.

Vlasnik broda je kompanija Costamare sa sjedištem u Grčkoj, a teretnjak je plovio kao čarter za švicarsku Mediteransku pomorsku kompaniju.

Izvor: Agencije