Kairo: Upitna budućnost suđenja aktivistima

Sudija Mohammed Shoukry predsjedavao je tročlanim sudskim vijećem (AFP)

Sva trojica egipatskih sudija, koji predsjedavaju suđenjem 43 stranih i egipatskih radnika nevladinih organizacija optuženih za ilegalno finansiranje i poticanje nemira, povukla su se, navodi se u saopćenju suda.

Optuženi, među kojima je 16 američkih državljana, terete se za korištenje ilegalnih stranih finansija za izazivanje demonstracija u Egiptu u protekloj godini.

Amerikancima ukinuta zabrana putovanja

Kairo je odlučio u srijedu da ukine zabranu putovanja za 16 Amerikanaca, koji se nalaze među 43 radnika nevladinih organizacija protiv kojih se vodi proces u Egiptu.

“Pomoćnik državnog tužioca je, nakon zahtjeva istražnih sudija, izdao nalog da se ukine ova zabrana”, izjavio je neimenovani sudski izvor za Reuters, ističući da nisu povučene optužnice ni protiv jednog optuženog.

Još dva izvora su potvrdila da je ukinuta zabrana putovanja za američke državljane, a za sada nije poznato kada će oni moći da napuste zemlju.

Neki od 16 optuženih Amerikanaca se ne nalaze u Egiptu, dok su pojedini pronašli utočište u američkoj ambasadi u Kairu.

Nevladine organizacije odbacuju optužbe, a američka administracija nagovijestila je da bi pomoć Sjedinjenih Američkih Država Egiptu, uključujući vojni program pomoći u iznosu od 1,3 milijarde dolara, mogla biti obustavljena zbog ovog slučaja.

Predsjedavajući sudskog vijeća Mohammed Shoukry kazao je da “sud osjeća nelagodu” zbog slučaja, kako je prenio sudski zvaničnik.

Diplomatska ofanziva

Zvaničnik, koji je dao izjavu pod uvjetom da ostane anoniman, kazao je da će nove sudije biti imenovane u ovom slučaju.

Prošle sedmice pročitane su optužnice, te je suđenje odgođeno za april.

Nakon što su SAD poslale visoku diplomatsku delegaciju u Kairo koja pokušava pregovarati o vansudskoj nagodbi s egipatskim vlastima, postoje spekulacije da će optužnica biti povučena.

Američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je američkom Senatu u utorak da SAD i Egipat, koji se uvijek smatrao bliskim saradnikom Washingtona, “vode intenzivne diskusije o pronalaženju rješenja”.

“Vodili smo mnogo teških razgovora i krećemo se ka rješenju.”, kazala je Clinton.

Egipatski advokat i aktivist za ljudska prava Ahmed Seif al-Islam kazao je da je teško razumjeti zašto se sudsko vijeće povuklo.

Kazao je da se ovo u Egiptu obično dešava ako postoje veze između sudija i optuženih, odnosno njihovih advokata.

U drugim slučajevima, pogotovo onim politički motiviranim, sudije osjećaju pritisak i preferiraju biti udaljeni od ovakvih predmeta, kazao je on.

“Obično je glavni razlog da sudija osjeća da se ne može ponašati kao pravi sudija, te da bi njegove odluke mogle biti donesene pod nečijim utjecajem, te tako bile nefer”, kazao je Seif al-Islam.

Afera je počela u decembru kada su egipatske snage sigurnosti pretresle 17 ureda 10 nevladinih organizacija, te zaplijenile kompjutere i drugu opremu.

Prijeti zatvorska kazna

Osim za ilegalno finansiranje, strane organizacije su optužene da su u Egiptu radile bez dozvole.

Optužbe dolaze nakon stalnih izjava egipatskog vladajućeg vojnog vijeća da se protesti protiv njihove vlasti održavaju u režiji neimenovanih stranih sila, što egipatski aktivisti kategorički odbijaju.

Među optuženima je po 16 Amerikanaca i Egipćana, te manji broj Srba, Nijemaca, Palestinaca i Jordanaca.

Optuženi su radili za američke organizacije Međunarodni republikanski institut (IRI), Nacionalni demokratski institut (NDI), Freedom House, organizaciju za obuku novinara, te njemačku neprofitnu organizaciju.

Ako budu okrivljeni, mogli bi se suočiti s maksimalnim kaznama od pet godina zatvora.

Izvor: Agencije


Povezane

SAD traži rješenje slučaja u kojem je 19 Amerikanaca među optuženima za ilegalno finansiranje i poticanje nemira.

Published On 26 Feb 2012

Egipatska policija pretresla je u četvrtak prostorije 17 organizacija za ljudska prava, u okviru istrage o njihovom ilegalnom finansiranju, nakon čega je Njemačka izrazila ljutnju egipatskom ambasadoru u Berlinu.

Published On 30 Dec 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO