Janković opet u utrci za gradonačelnika

Janković je s novoosnovanom strankom na državnim parlamentarnim izborima 4. decembra lani osvojio 28 zastupničkih mjesta (EPA)

Nesuđeni predsjednik slovenske vlade Zoran Janković potvrdio je u srijedu da će se ponovno kandidirati za gradonačelnika Ljubljane, na izborima koji će biti održani 25. marta.

“Nije se bilo lako odlučiti. Odvagnuo sam argumente za i protiv. Presudilo je to što mislim da kao ljubljanski gradonačelnik mogu najviše pomoći gradu, državi, ali i stranci. Na izborima očekujem pobjedu, i to u prvom izbornom krugu”, rekao je on novinarima, nakon što je o svom potezu obavijestio članove svoje stranke Pozitivna Slovenija (PS).

Vodeće funkcije u lokalnoj samoupravi i zastupničko mjesto u parlamentu po novom zakonu su nespojive.

Nekadašnji direktor Mercatora uvjerljivom je većinom prvi put izabran za ljubljanskog gradonačelnika 2006. godine.

Isti je uspjeh ponovio i 2010. godine.

Pobjeda na izborima

S novoosnovanom strankom Janković je na državnim parlamentarnim izborima 4. decembra prošle godine osvojio 28 zastupničkih mjesta, dva više od Slovenske demokratske stranke (SDS) i 18 više od Socijalnih demokrata (SD).


Ljubljana čeka novog gradonačelnika [Reuters]

Uprkos tome, nije uspio formirati vladu.

Ukoliko na izborima u Ljubljani ponovo pobijedi, njegovo mjesto u parlamentu zauzeo bi drugi predstavnik PS-a, ali bi Janković i dalje ostao njen predsjednik.

Vodeće funkcije u lokalnoj samoupravi i zastupničko mjesto u parlamentu po novom zakonu su nespojive.

Zato kandidat koji je izabran za gradonačelnika mora dati ostavku na mjesto u parlamentu, a vrijedi i obrnuto, ako parlamentarni zastupnik pobijedi na izborima za gradonačelnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Slovenija danas nije dobila premijera. Kandidat za mandatara nove slovenačke vlade, Zoran Janković, nije dobio potrebnu većinu u parlamentu. Od potrebnih 46 glasova dobio je 42. „Parlament je u podne počeo zasjedanje, apotekarski podijeljen na 44 zastupnika koji podržavaju i isto toliko onih koji ne podržavaju Zorana Jankovića. On je stigao široka osmjeha i čvrstog […]

Published On 11 Jan 2012

Neizvjesnost u Sloveniji trajat će, čini se, do kraja glasanja u Parlamentu. Naime, iako bivši ljubljanski gradonačelnik, Zoran Janković, još matematički nema 46 potrebnih glasova poslanika, sutra bi moglo doći do preokreta u njegovu korist. Kako je glasanje u Parlamentu tajno, vrlo lako može se dogoditi da neko od poslanika, i suprotno odluci svoje stranke, […]

Published On 10 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO