Izvjestan drugi krug izbora u Senegalu

Glavni protivkandidat aktuelnog predsjednika Wadea, Macky Sall 25,8 posto glasova birača (EPA)

Predsjednik Senegala Abdoulaye Wade priznao je da će se možda morati takmičiti u drugom krugu izbora pošto nije osigurao potrebnu većinu za treći mandat, dok posmatrači Evropske unije postavljaju pitanje zašto vlada u Dakaru ne objavljuje rezultate spornih izbora.

Na izborima održanim u nedjelju u utrci za položaj šefa države takmičilo se 13 opozicionih kandidata sa 85-godišnjim liderom, a prema rezultatima koje je objavila senegalska novinska agencija APS, iz 39 od ukupno 45 okruga, Wade je osvojio 32,6 a njegov glavni protivkandidat Macky Sall 25,8 posto glasova birača.

„Brojevi su jasni, idemo u drugi krug“, rekao je  portparol predsjednika Amadou Sall.

Rezultati u petak

Rezultati sa pojedinačnih birališta objavljuju se još samo na privatnim radiostanicama, a vlada je saopćila da će zvanične rezultate objaviti tek u petak.

„U ovom času, preliminarni rezultati još nisu poznati“, rekao je šef delegacije evropskih parlamentaraca Christian Dan Preda, ističući da nema razloga za kašnjenje sa objavljivanjem rezultata u doba interneta.

O izvjesnosti drugog kruga govore i posmatrači Evropske unije, a šef njihove misije u Senegalu Thijs Berman kaže da bi „svaki drugi ishod bio statistički nemoguć“.

Izbori u Senegalu, jednoj od najstabilnijih država u Africi, održani su u sjenci višesedmičnih nasilnih protesta izazvanih najavom ponovne kandidature Wadea, tokom kojih je poginulo šestoro ljudi.

Izvor: Agencije