Izbori u Egiptu zakazani za 23. i 24. maj

Rezultati cjelokupnog glasanja bit će objavljeni 21. juna (AP)

Prvi predsjednički izbori u Egiptu od kako je sa vlasti svrgnut Hosni Mubarak bit će održani 23. i 24. maja, saopćio je u srijedu šef izborne komisije Farouk Sultan.

On je na konferenciji za novinare u Kairu rekao da će Egipćanima koji žive van zemlje biti omogućeno da glasaju od 11. do 17. maja, a da će rezultati cjelokupnog glasanja biti objavljeni 21. juna, prenosi AFP.

Mubarak je sa vlasti svrgnut 11. februara prošle godine, nakon 18-dnevnih masovnih protesta, a upravu u zemlji je preuzelo Vojno vijeće, koje je obećalo da će predati ovlaštenja civilnoj vladi po izboru novog predsjednika.

Egipćanima koji žive van zemlje bit će omogućeno da glasaju od 11. do 17. maja, a da će rezultati cjelokupnog glasanja biti objavljeni 21. juna.

Ranije ovog mjeseca vlasti u Kairu su saopćile da će odgovoriti na zahtjeve demonstranata koji traže da se ubrza proces izbora novog predsjednika i pomjeriti datum održavanja izbora za šefa države, koji su prvobitno bili zakazani za juni.

Predsjednički izbori održavaju se nakon što su u periodu od 28. novembra prošle godine do 22. februara održani najprije izbori za poslanike Donjeg, a zatim i Gornjeg doma parlamenta, nakon kojih su kontrolu nad parlamentom dobili islamisti stranke Muslimanskog bratstva.

Njihova Stranka slobode i jednakosti drži nešto manje od polovine od ukupno 508 mjesta u Donjem i 105 od ukupno 180 mjesta u Gornjem domu parlamenta.

Izvor: Agencije


Povezane

Prvi predsjednik nakon pada Mubaraka bit će izabran mjesec ranije nego što je očekivano, pišu državni mediji.

Published On 15 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO