Finska odobrila paket pomoći Grčkoj

Finski parlament: Za paket pomoći glasalo je 111 poslanika, 72 je bilo protiv, dok je 16 bilo odsutno (Reuters)

Poslanici u finskom parlamentu glasali su za paket finansijske pomoći Evropske unije (EU) Grčkoj vrijedan 130 milijardi eura.

Za paket pomoći glasalo je 111 poslanika, 72 je bilo protiv, dok je 16 bilo odsutno.

Protiv paketa bila je nacionalistička stranka Istinski Finci i Stranka Centra.

Udio Finske u finansijskom paketu pomoći iznosi oko 2,3 milijarde eura.

Protiv paketa bila je nacionalistička stranka Istinski Finci i Stranka Centra.

Stranka Istinski Finci je na izborima održanim prošle godine ostvarila dobre rezultate zbog njihovog euroskeptičnog stava.

Privatizacija gasne kompanije

Grčka je u srijedu objavila zvaničnu ponudu za privatizaciju većinski državne kompanije za gas, DEPA, u sklopu ambicioznog programa privatizacije, čiji je cilj ostvarivanje prihoda od 11 milijardi eura do kraja godine za potrebe smanjenje ogromnog javnog duga te zemlje.

Vlada u Atini, koja posjeduje 65 posto akcija kompanije DEPA, saopćila je u srijedu da će do 22. marta primati ponude za zajedničko ili odvojeno preuzimanje pomenute firme i operatera za distribuciju gasa, DESFA, prenosi AP.

Država će zadržati u posjedu 34 posto akcija operatera DESFA.

Jedan viši zvaničnik ruskog gasnog giganta Gazprom Export je u utorak stigao u Atinu na pregovore s predstavnicima DEPA i grčke vlade.

U skladu s uvjetima u srijedu objavljene ponude za privatizaciju, država će zadržati u posjedu 34 posto akcija operatera DESFA.

Grčka vlada pokušava prodajom državne imovine, pokrenutom prošle godine, ostvariti prihode od 11 milijardi eura do kraja 2012, dok bi do kraja 2013. godine taj iznos trebao dostići 20 milijardi eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Standardna minimalna mjesečna plata od 751 euro bit će snižena 22 posto, a za zaposlene mlađe od 25 godina to kresanje će biti još drastičnije i iznosit će 32 posto.

Published On 28 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO